Menu
MENOPAUZA

Može li menopauza olakšati endometriozu?

Endometrioza je stanje u kojem tkivo slično sluznici maternice (endometrij) raste izvan maternice, uzrokujući bol i moguće probleme s reproduktivnim zdravljem. Menopauza, s druge strane, označava prestanak menstruacije i završetak reproduktivne faze života žene.

Kada žena uđe u menopauzu, hormonalne promjene dovode do prestanka menstruacije, a time i smanjenja ili prestanka rasta endometrioze. Menopauza može donijeti olakšanje od simptoma endometrioze, poput bolova i obilnih menstruacija.

Međutim, važno je napomenuti da menopauza ne liječi endometriozu. Ako imate endometriozu i ulazite u menopauzu, još uvijek je važno pratiti svoje zdravlje i simptome. Ponekad endometrioza može ostati prisutna nakon menopauze, pa se može preporučiti daljnje praćenje ili liječenje, ovisno o individualnom slučaju.

Ako imate pitanja ili brige o endometriozi i menopauzi, uvijek je najbolje konzultirati se s ginekologom ili stručnjakom za žensko zdravlje koji može pružiti najbolje savjete i rješenja prilagođena vašem zdravstvenom stanju.