Menu
ZDRAVLJE

Tri biljke koje podupiru žensku energiju i zdravlje

Žene već tisućama godina koriste ljekovito bilje u službi zdravlja i vitalnosti, i upravo žene možemo nazvati čuvaricama mudrosti biljnog svijeta. Ljekovito bilje se povezuje sa blistavom ženskom prirodom i u ovom tekstu predstavit ćemo ono koje je jedinstveno prilagođeno ženskom zdravlju i vitalnosti.

Govorit ćemo o bilju čija je sposobnost veća od samo fizičkih blagodati i čije se zaštitna i ljekovita svojstva reflektiraju u svakodnevnim životnim izazovima pomažući nam da se osjećamo doista živima. Tri biljke koje ćemo predstaviti jačaju živčani sustav i ublažavaju posljedice stresa, teškog rada i loše prehrane.

Za početak što je svakoj ženi povremeno potrebno u prehrani jest ljekovita biljka piskavica. Kronične tihe upale, debljanje i gubitak seksualnog nagona su učestali problemi koji se balansiraju korištenjem piskavice. Piskavica se najviše koristi u Ayurvedi i kineskoj tradicionalnoj medicini, ali danas se prirodni pripravci na bazi piskavice nalaze i kod nas u svim biljnim trgovinama ili klasičnim ljekarnama, što je znak njezine potrebitosti i kvalitete pri njezi zdravlja.

Piskavica sadrži obilje hranjivih sastojaka poput kolina, vlakana, vitamina A i D, vitamina B skupine i najbogatiji je biljni izvor željeza, što sve zajedno daje iznimne zdravstvene dobrobiti. Ukoliko želite obnoviti hranjive rezerve u organizmu, poboljšati libido i životnu snagu piskavicu koristite tako da uzmete jednu čajnu žličicu natašte, umiješanu u malo jogurta, soka ili vode.

Ukoliko želite piskavicu koristiti prilikom mršavljenja uzimajte ju dva puta dnevno po jednu čajnu žličicu prije obroka. Na taj način ćete produžiti osjećaj sitosti i uravnotežiti glikemijski indeks ukupno uzetog obroka.

Ulje boljeg-divljeg lana je također važno što više koristiti u prehrani. Puno puta ste čule o blagodatima maslinovog ili kokosovog ulja, ali nemojte dozvoliti da Vam promaknu benefiti ovog izvanrednog hladno prešanog ulja, čija je razina omega 3 masnih kiselina i prirodnog vitamina E daleko najveća od svih drugih ulja.

Slobodno se može reći da je ovo ulje prirodni lijek za uljepšavanje iznutra i vrlo brzo će Vam koža, kosa i nokti pokazati njegovu moć. Pokušajte zamijeniti drugemasnoće u prehrani ovim uljem i spriječite dehidraciju te upalna stanja kože, crvenilo, otekline, mrlje…

Visok sadržaj vitamina E nudi zaštitu kože od foto starenja, a nokti i kosa postaju čvrsti i zdravi. Dvije do tri čajne žličice ulja boljeg-divljeg lana dnevno prije obroka ili u obrocima će biti dovoljno da zablistate, a dodatni bonus je povećanje koncentracije, fokusa, kreativnosti i britkosti, jer će omega kiseline nahraniti Vaš mozak što ćete osjetiti u boljem i bržem mentalnom funkcioniranju.

Biljka Maca je sinonim za žensko zdravlje, prvenstveno što se tiče hormonalnog statusa. Maca ima široki spektar djelovanja, u žena uspješno uklanja PMS i regulira menstrualne cikluse, prevenira pojavu prijevremene menopauze uzrokovane stresnim načinom života i lošom prehranom.

Maca je adaptogen što znači da adaptira tijelo i psihu na većinu vanjskih i unutarnjih faktora koji izazivaju čitav niz zdravstvenih stanja. Ne samo da pomaže u borbi protiv dugoročne izloženosti stresu već djeluje i kao tonik stimulirajući imunološki sustav i poboljšavajući generalno dobar osjećaj u vlastitom tijelu.

Macu je potrebno koristiti pažljivo i postupno povećavati dozu dok ne nađete ispravnu za sebe.
Ove tri ženske biljke se mogu uzimati istovremeno, macu i piskavicu koristite u kurama, nekoliko puta godišnje, dok ulje boljeg-divljeg lana uzimajte svakodnevno jer su nam omega 3 kiseline i vitamin E nužne za svakodnevnu zaštitu zdravlja, vitalnost i ljepotu.

Med je medij u koji je poželjno dodati aktivne principe ljekovitog bilja. Pozitivna uloga meda u liječenju i prevenciji je radi njegove sposobnosti lagane apsorpcije. Funkcionalni med u kojem su umiješani peruanska maca, rogač i lješnjak u kombinaciji s pomno odabranim biljkama našeg podneblja, u ovu mednu mješavinu „zarobljen“ je djelić prirodnog bogatstva kojim možete na kvalitetan način obogatiti svoju svakodnevnu prehranu.

Hormonalna ravnoteža je baza zdravlja čitavog organizma koje čini povećanje psiho-fizičke izdržljivosti, smanjenje simptoma PMS-a i menopauze, te povećanje libida.

Navedene dodatke prehrani možete pronaći u biljnim ljekarnama, prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani, u
savjetovalištu i prodajnom mjestu svih proizvoda brenda Matičnjak – Fitzona Centru u Zagrebu, te na webshopu www.maticnjakshop.com

Foto: Matičnjak

Sponzorirani članak