Menu
ZDRAVLJE / ŽIVOTNI STIL

Bolna leđa, ramena i vrat mogu biti simptomi menopauze

Što smo starije, sve nas više bole određeni dijelovi tijela, poput ramena, vrata i leđa. Krivac za to mogu biti različiti faktori – od nedovoljne fizičke aktivnosti do bolesti. Međutim, ulaskom u menopauzu ovi bolovi mogu postati intenzivniji.
Zato ćemo se danas pozabaviti time kako menopauza utječe na leđa, ramena i vrat, te kako možete ublažiti ove boljke.

Bol u ramenu

Zglob u ramenu je vrlo složen jer se u tom dijelu tijela nalazi dosta kostiju, kao i tetiva i ligamenata. Osim toga, zglob u ramenu je prekriven nekom vrstom kapsule koja je ispunjena tekućinom i osigurava normalnu pokretnost ramena.

Nažalost, tijekom menopauze može se pojaviti mnogo problema s držanjem,  kostima, te tetivama i ligamentima. Može se dogoditi da se cijelo područje unutar ove kapsule počinje stezati, i tako utjecati na raspon pokreta. Naravno, to ponekad zna biti i veoma bolno.
Ova bol onemogućava izvođenje svakodnevnih radnji, poput podizanja teških stvari, a ponekad čak i oblačenje može predstavljati problem. i Također, rame može postati jako crveno, vruće, i bolno na dodir, što ukazuje na upalu mišića.

Za mnogo žena bol se pogoršava noću. Ironično, to se događa zbog procesa ozdravljenja. Naime, tijelo se pokušava izliječiti i raširiti krvne žile kako bi započeo oporavak. U tom procesu, međutim, može doći do upala i to zauzvrat uzrokuje bol. Da, ne zvuči baš dobro, pogotovo ako inače imate problema sa spavanjem noću.

Svakako se obratite svom liječniku ili fizioterapeutu i zatražite posebne vježbe pomoću kojih ćete vratiti pokretljivost svojim ramenima i odstraniti bol.

Pročitajte članak: Vježbanje kod kuće – 5 jednostavnih vježbi

Ukočenost i napetost vrata i ramena

Stres je često jedan od uzroka ukočenosti i napetosti vrata i ramena. Kad smo pod stresom i tjeskobom, mišići cijelog vrata i ramena se zgrče. Stalna ukočenost može zauzvrat uzrokovati glavobolje i ponekad migrene.

Dehidracija, odnosno manjak unosa tekućine u organizmu može dodatno pogoršati stanje, kao i manjak redovite vježbe. Ako dan za danom sjedite u istom položaju, pogotovo ako ste napeti, to može imati ogroman utjecaj na vaše tijelo. Teško je izbjeći sjedenje, ali nipošto ne smijete izbjeći povremeno rastezanje.

Bol u donjem i gornjem dijelu leđa

Ovu vrstu boli možete osjetiti neposredno ispod struka (bol u donjem dijelu leđa), ili ispod ramena ili uz vrat (bol u gornjem dijelu leđa).

U menopauzi se mišićna masa smanjuje te mišići postaju slabiji i time slabije drže kralježnicu. naša mišićna masa se može promijeniti. Može se smanjiti, što znači da se vaši mišići smanjuju i također slabe.  Ako su vam mišići u leđima slabi, to će dodatno pritisnuti kralježnicu i vjerojatno će utjecati na živce u tom dijelu tijela.

Kako si pomoći?

Bol u leđima se može tretirati na razne načine. Naravno, neće svakome pomoći ista metoda, stoga ih isprobajte više – ali svakako se prije obratite liječniku.

  • izmjenjujte tople i hladne obloge na bolnim mjestima
  • vražja kandža je dobar prirodan lijek za bol u leđima
  • konzumirajte riblje ulje
  • vježbajte jogu

Foto: Pexels