Menu
ZDRAVLJE

Ove vam loše navike postaruju kožu

Nepobitna je činjenica da svi starimo, koliko god naše društvo opsjednuto ljepotom to negira plastičnim operacijama, preparatima za kožu i uopće forsiranjem kulta mladosti.

 

Međutim, neke loše životne navike koje uzimamo zdravo za gotovo nam postaruju kožu i itekako štete zdravlju.
Ovo je potkrijepila jedna kanadska studija. Naime, pokazalo se da loše životne navike odnose u prosjeku 6 godina života. 

Ako ste robovi nekih od loših navika o kojima pišemo u nastavku, razmislite o promjeni načina života.

Pušenje

Za razliku od sredine 20.stoljeća kad su čak i neki doktori preporučivali pušenje, više se puta dokazalo koliko je pušenje štetno za ljudsko zdravlje. Naime, pušenje se povezuje s nizom bolesti – od raka pluća, grla, jednjaka,želuca. Duhanski tim također loše utječe na kožu – prsti i nokti postaju žuti, a koža gubi sjaj, postaje tamna i naborana. 
Cigarete osim štetnog nikotina koji stimulirajuće djeluje na mozak sadrže više od 4 tisuća opasnih kemijskih spojeva. 

 

Ako želite prestati pušiti, pročitajte ovaj članak o prestanku pušenja na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.

Jesti pod stresom 

Mnogo žena u razdobljima izloženosti stresu, se pokušavaju riješiti stresa nekontroliranim jedenjem, pogotovo u noćnim satima kad naš organizam i probavni sustav treba mirovati i oporaviti se za idući dan. Jasno je da ova navika može dovesti do prekomjerne tjelesne težine, a prekomjerna tjelesna težina se povezuje s različitim bolestima – dijabetesom, srčanim bolestima, moždanim udarom itd.

Da bi se uklonila ova štetna navika, potrebno je prvo prepoznati koji su okidači prejedanja. Za neke ljude to ne mora biti stres, već dosada, umor ili loše raspoloženje.

Zatim probajte zamijeniti jedenje nečim drugim – primjerice, popijte čašu vode, otiđite u šetnju, na piće s prijateljima, meditirajte, poslušajte pjesmu ili se zabavite nekim svojim hobijem.

 

Manjak fizičke aktivnosti

Sjedilački način života nije tako bezopasan kako se čini. Dugotrajno sjedenje može izazvati razne probleme – od bolova u leđima, proširenih vena, depresije (zbog nedostatka vitamina D od Sunčevih zraka), pa do dobitka kilograma, a da ne govorimo o lošem utjecaju na kožu koja postaje osjetljivija i siromašna hranjivim tvarima.

 

Ako vaš posao iziskuje rad za kompjuterom ili laptopom, osigurajte si ergonomsku stolicu i nastojite se svakih pola sata protegnuti na 5 minuta. Slobodno vrijeme nastojte iskoristiti na otvorenom, uz neku fizičku aktivnost. 

 

Jedete previše šećera

Pretjerana konzumacija šećera može dodati godine na vašem licu. Naime, glukoza se veže za protein što loše utječe na kožu i ona postaje gruba, naborana i podložna podočnjacima

 

Pretjerivanje u alkoholu i kofeinu

Kofein sadržan u vašoj najdražoj mirišljavoj kavi bez koje ne možete započeti dan ima dijuretička svojstva. To znači da pridonosi izlučivanju tekućine iz organizma. Manjak tekućine u organizmu loše djeluje na kožu – ona postaje suha, sklona ljuštenju i borama

 

Što se tiče vina, konzumacija više od 1 čaše vina dnevno također ne djeluje dobro na zdravlje.
Naime, s procesom starenja naš metabolizam usporava i alkohol se zadržava u krvi. Uz to, alkohol može uzrokovati prsnuće žilica na licu zbog čega ono postaje crveno. 

 

Foto: Unsplash