Menu
ZDRAVLJE

Najbolja hrana za žene s Hashimotovom bolešću

Bolesti štitnjače su veoma uobičajene kod žena srednje, ali se javlja i kod onih mlađe dobi. Ova žlijezda leptirastog oblika smještena u području vrata je veoma bitna za proizvodnju hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) koje izlučuje u krv. No, da bi ih izlučivala, potreban je hormon tireotropin (TSH). Njega izlučuje hipofiza, žlijezda u donjem dijelu mozga.

Što je Hashimotova bolest?

Večina bolesti štitnjače nastaje zbog poremećaja u izlučivanju hormona.

Hashimotov tireoiditis je autoimuna bolest koja postupno uništava tkivo štitnjače putem limfocita, bijelih krvnih stanica koje su dio  imunološkog sustava i tako usporava rad štitnjače.

Iako se ovo zdravstveno stanje može kontrolirati lijekovima (terapija levotiroksinom), veliku ulogu u ublažavanju hormona igra i prehrana koje se bolesnici moraju strogo pridržavati.

Istraživanja pokazuju da izbacivanje određenih namirnica, uzimanje dodataka prehrani i uopće, promjena načina života, mogu značajno poboljšati simptome i kvalitetu života.

U nastavku slijedi popis najbolje hrane za žene koje imaju Hashimotov sindrom.

1. Mliječni proizvodi na biljnoj bazi

Sve je više proizvoda na tržištu koji su zamjena za kravlje mlijeko, odnosno mlijeko životinjskog porijekla. Veliki broj osoba s Hashimotovom bolešću ima intoleranciju na laktozu i ako konzumiraju uobičajene mliječne proizvode pogoršavaju im se i simptomi.

U tom slučaju dobra zamjena mogu biti takozvana biljna mlijeka – mlijeko od badema, soje, zobi itd. Međutim, valja paziti na sastav, jer neke vrste ovih proizvoda sadrže puno šećera.

Pročitajte članak: Koja je veza između štitnjače i perimenopauze

2. Hrana bez glutena

Prema istraživanjima, hrana bogata glutenom može znatno otežati probavne probleme i simptome Hashimotove bolesti.
Jedna šestomjesečna studija na 34 žene s Hashimotovom bolešću je pokazala da je prehrana bez glutena smanjila razinu antitijela štitnjače uz poboljšanje funkcije štitnjače.

Ako vam gluten šteti izbjegavajte:

  • pšenicu
  • raž
  • ječam
  • zob
  • proizvode od ovih žitarica

Možete konzumirati jaja, meso, voće i povrće, krumpir, orašaste plodove, sjemenke, ribu, rižu, heljdu, proso…

Naravno, ne pašu svima iste namirnice, stoga vodite dnevnik prehrane koji će vam pomoći da shvatite koje vam namirnice najviše ublažavaju zdravstvene poteškoće.

3. Isprobajte AIP dijetu

AIP dijeta (Autoimuni protokol) je posebna vrsta prehrane namijenjena ljudima koji boluju od autoimunih bolesti, pa se tako može primjeniti i na one koji imaju Hashimotovu bolest.

Temelji se na uklanjanju iz plana prehrane potencijalno štetne hrane poput žitarica, mliječnih proizvoda, dodanog šećera, kave, mahunarki, jaja, alkohola, orašastih plodova, sjemenki, rafiniranih šećera, ulja i aditiva u hrani.

4. Začinite hranu kurkumom

Razne studije na životinjama i ljudima pokazale su da kurkuma, odnosno aktivni spoj kurkumin (koji ovom začinu daje specifičnu narančastu boju) može zaštititi štitnjaču zbog svojih moćnih antiupalnih i antioksidativnih svojstava.

Hranu možete začiniti kurkumom (i paprom koji oslobađa kurkumin), ali i uzeti dodatke prehrani koje sadrže kurkumin.

Foto: Unsplash