Menu
NOVOSTI / ŽIVOTNI STIL

5 zabavnih fizičkih aktivnosti za žene u srednjoj dobi

Tjelesna aktivnost u srednjoj dobi ne mora biti naporna i teška, ali je od nepobitne važnosti za zdravlje. 

Redovito vježbanje i kretanje smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, depresije i ostalih bolesti za koje rizik raste što smo stariji.
Osim toga, fizička aktivnost znatno može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze i primjerice sprečavanju opadanja mišićne mase i smanjenja gustoće kostiju, čestim problemima u srednjoj dobi.

Možda zbog prenatrpanog rasporeda mislite da nemate vremena, ali ga je itekako moguće stvoriti. Naime, stručnjaci preporučuju barem pola sata kretanja tri do pet puta tjedno. Zvuči puno, ali ako odaberete neku aktivnost u kojoj biste mogli uživati, možda vam pola sata dnevno bude malo! 

Zato smo ovaj put za vas pripremili 5 fizičkih aktivnosti koje će vam biti zabavne.  

1. Ples

“Postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih.”, rekla je Vicki Baum austrijsko-američka spisateljica. Mi dodajemo da je ples ujedno i prečica do zdravlja. 

Naime, znanstveno su dokazane mnoge dobrobiti plesa. Plesom poboljšavamo ravnotežu, smanjujemo razinu stresa, podižemo si energiju, gradimo samopouzdanje i oslobađamo se negativnih emocija, a poboljšavamo i kognitivne sposobnosti (koncentracija, pamćenje, mentalna fleksibilnost) koje su itekako bitne pri plesanju. 

Jedna japanska studija je pokazala da aktivno bavljenje plesom kod starijih žena smanjuje rizik od razvijanja invalidnosti vezane uz osnovne životne aktivnosti. 

Posljednjih godina tečajevi plesa su postali jako popularni tako da vjerojatno ima neki tečaj u mjestu gdje živite.

 

2. Vrtlarenje

Već si dugo vremena govorite da ćete napokon urediti svoj zapušteni vrt? Učinite to što prije jer osim što ćete imati lijep pogled sa svog prozora, vrtlarenjem možete puno učiniti za svoje opće zdravlje. Izloženost svježem zraku i sunčevim zrakama će potaknuti proizvodnju vitamina D, izrazito bitnog za zdrave kosti i imunološki sustav.

Osim što je vrtlarenje itekako zabavna aerobna vježba, rizik za razvoj demencije će biti znatno niži – jedna studija iz 2006. Je pokazala da fizičke aktivnosti poput vrtlarenja mogu smanjiti rizik od oboljenja od demencije za 36%. A da vam bude još zabavnije, pozovite u pomoć partnera, djecu ili prijatelje.

 

3. Tai chi

Ako vam se tipične vježbe čine prenapornima i teškima, pokušajte tai chi. Ovo je drevna kineska vještina koja je najdraži tip tjelovježbe u Kini, ali je više od toga. Tai chijem se postiže jedinstvo tijela i uma kroz balansiranje protoka životne energije (chi).

Naglasak je na blagim tjelesnim vježbama usklađenima s dubokim disanjem. Bavljenjem tai-chijem pet do šest sati tjedno se postiže bolji mišićni tonus, bolja ravnoteža, fleksibilnost, a odličan je i protiv nesanice koja tako često muči žene u perimenopauzi i menopauzi.

 

4. Plivanje

Plivanje je zabavna i odlična vježba koja zbog otpora koji se stvara plivanjem aktivira gotovo sve mišiće našeg tijela.  Idealna je tjelovježba za one koji boluju od artritisa i drugih bolesti zglobova. Učinite plivanje zabavnim – pozovite prijateljice, ronite, skačite u vodu i guštajte.

 

5. Hodanje 

Iako se možda čini obično, redovito hodanje (minimalno pola sata dnevno) održava zdravlje krvožilnog sustava, podiže energiju, raspoloženje i smanjuje stres. Uz to, šetanje može biti i odlična prilika za druženje s prijateljima koje niste davno vidjeli.  Ne zaboravite povremeno ubrzati korak da ubrzate rad srca i potaknete znojenje što može pomoći u gubitku kilograma.

 

Foto: Unsplash