Menu
ZDRAVLJE

Koliko slana hrana utječe na debljanje?

Često pričamo o šećeru i koliko je štetan za zdravlje – od njega se debljamo, doprinosi razvoju različitih bolesti, izaziva akne – ali o njegovom parnjaku i ne toliko koliko bismo možda trebali.

Radi se o soli, začinu koji je gotovo jednako neizostavan u svakodnevnoj prehrani kao i šećer. Sol “podiže” okus jelima, a ujedno je i odličan konzervans.

Sol ima pozitivnu i negativnu stranu

Da ne bude zabune, sol može biti i dobra za zdravlje, naravno, u umjerenim količinama. Pa tako pozitivno utječe na krvni tlak i balansira rad živčanog sustava, pomaže u apsorpciji kalcija i smanjuje grčenje mišića, među ostalim.

Kao i kod svega, problem nastupa kad se pretjera u konzumaciji. Istraživanja su pokazala da višak soli u organizmu može dovesti do srčanih problema, povišenog tlaka, problema s bubrezima i drugih zdravstvenih stanja.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje konzumaciju 5 grama soli dnevno, ali je u stvarnosti količina soli koja se konzumira višestruko veća. Nije čudo kad pogledamo koliko ima soli u hrani koji svakodnevno jedemo – pogotovo u polugotovim proizvodima koji su mnogima sastavni dio prehrane jer se lako i brzo pripreme.

Ali što je s debljanjem?

E, da – debljanje. Iako se prvotno prekomjerni sol nije povezivao s povećanjem broja kilograma, sve veći broj istraživanja je pokazao da je veza između soli i debljanja itekako prisutna.

Nedavno istraživanje pokazalo je da visok unos soli pojačava osjećaj žeđi. Naime, to se događa jer tijelo mora troši dodatnu tekućinu da razrijedi višak natrija koji ne može dovoljno brzo izlučiti iz organizma.

Doduše, dobra je stvar da će se višak tekućine svakako nakon nekog vremena izlučiti iz organizma.

Još jedan razlog zašto nas zasoljena hrana deblja jest u tome što takve namirnice imaju mnogo kalorija.  Tu spada pizza, zamrznuta hrana, suhomesnati proizvodi, polugotova tjestenina itd.

To su potvrtila i istraživanja. Jedna studija provedena na uzorku od 9.162 ljudi otkrila je da je unos natrija veći od 2.300 mg dnevno značajno povezan s većim rizikom od pretilosti i nastanka masnih naslaga na trbuhu.

Kako smanjiti unos soli?

Ako ste ljubitelj soli, a želite smanjiti njen unos, evo nekoliko savjeta:

  • smanjite konzumaciju industrijski procesuirane hrane
  • ponekad začinite jelo umjesto da ga zasolite
  • ne soliti već zasoljenu hranu
  • jedite što više voća i povrća (ove zdrave namirnice već same po sebi imaju pun okus i ne treba ih dodatno začinjavati)