Menu
ZDRAVLJE

PREPORUKA – Kako će vam 16-satni post promijeniti život?

Fontana mladosti – Kako će vam 16-satni post promijeniti život

Autori: P. A. Straubinger, Margit Fensl, Nathalie Karre

Izdavač: Egmont, 2019.

Post više nije samo vezan uz religijske običaje pročišćavanja. Igra veliku ulogu u održavanju zdravlja organizma. Naime, povremeni (16-satni) post potiče autofagiju, odnosno regeneraciju tjelesnih stanica. Znanstvena istraživanja su potvrdila tu činjenicu –  japanski znanstvenik Yoshinori Otsumi je 2016. osvojio Nobelovu nagradu za medicinu upravo za otkriće mehanizama procesa autofagije.

Ova knjiga sa iscrpnim savjetima, primjerima iz prakse i prijedlozima za 16-satni post se temelji upravo na Otsumijevim istraživanjima autofagije.

Okosnica ove knjige je ideja da se povremenim postom (14 do 16 sati) aktivira proces autofagije. Jednostavnim rječnikom kazano, događa se proces u kojem se stanice regeneriraju i tako održavaju organizam mladim i, što je možda još važnije, štite organizam od različitih bolesti.

“Autofagija pomaže stanicama da izravno probave bakterije i viruse te tako od njih proizvedu energiju, pa je korist od procesa dvojaka. Proces samočišćenja stanice pomaže stabilizaciji krvnog tlaka, jača srca i imunosni sustav te pomaže u liječenju mnoštva kroničnih bolesti, od reume i artritisa do dijabetesa.”

(str.26)

Osim sadržaja vezanog za 16-satni post, knjiga sadrži mnoštvo zanimljivih i znanstveno potkrepljenih uvida u zamke dijeta i mitove o prehrani. Autori preporučuju i različite mentalne vježbe koji mogu pomoći u borbi protiv loših prehrambenih navika i tako dodatno učvrstiti učinke 16-satnog posta.

Ako ne želite više biti rob nezdrave hrane i štetnih životnih navika jamčimo da će vam savjeti iz ove knjige pomoći da se osjećate bolje, sretnije i zdravije.

 

Fontana mladosti