Menu
ZDRAVLJE

Evo zašto je planinarenje dobro za zdravlje 

Možda ste na svojim Facebook feedovima primjetili da neki vaši prijatelji, poznanici ili poslovni kolege kače slike sa predivnih planinskih vrhova. Planinarstvo je u zadnje vrijeme postalo jako popularno i s dobrim razlogom. Osim što je odličan način provođenja slobodnog vremena u prirodi s dragim ljudima, planinarenje ima mnogo dobrobiti za zdravlje.

Nastavite čitati i saznajte zašto je planinarenje dobro za zdravlje. 

  • Planinarenje pozitivno utječe na mozak

Poznato je da nam mozak treba kisik za normalno funkcioniranje. Obilje svježeg zraka i okruženje puno zelenila na planinarenju olakšavaju protok kisika kroz tijelo do mozga.
Ujedno se i poboljšava pumpanje krvi do mozga (čak 15 do 20 posto krvi koju srce pumpa odlazi u mozak!). Planinarenje uključuje i intenzivnu fizičku aktivnost što također pozitivno utječe na mozak – naime, fizička aktivnost sprečava gubitak ukupnog volumena mozga

  • Planinarenje vam može pomoći da poboljšate socijalne vještine

Planinarenje može biti odlična prilika za druženje s obitelji ili s prijateljima koje niste davno vidjeli. Ovaj pozitivan socijalni element čini planinarenje pravim guštom, a osim toga, njegujete svoje socijalne vještine koje se kao i druge vještine moraju često njegovati. 

  • Planinarenje poboljšava raspoloženje

Nastavno na prethodnu točku, ako guštate u planinarenju s dragim osobama, to znači i da vam je raspoloženje dobro, a znamo da je dobro raspoloženje bitno za opće zdravlje. 

Uostalom, studije su pokazale da su ljudi koji provode vrijeme u prirodi manje anksiozni i manje opterećeni svakodnevnim obvezama. 

Pročitajte članak: 5 zabavnih fizičkih aktivnosti za žene u srednjoj dobi

  • Planinarenje je dobro za kosti i mišiće

Penjanje na strmom terenu uz nošenje ruksaka aktivira mišiće i učvršćuje kosti što je pogotovo bitno za žene u menopauzi – prema nekim istraživanjima, nakon 30. godine koštana i mišićna masa se smanjuju za 1% godišnje.

  • Planinarenjem možete poboljšati sposobnost snalaženja u prostoru

Dok planinarite nalazite se u nepoznatom prostoru i zato je bitno kako se snaći. Za razliku od grada gdje svakodnevno pješačite ili se vozite uvijek isti putem, boravak u prirodi predstavlja pravi izazov za vaš mozak i sposobnost snalaženja u prostoru. 

Savjeti za one koji žele početi planinariti:

  1. Nabavite kvalitetnu opremu za planinarenje (ruksak, odjeća, štapove za hodanje, planinarske cipele)
  2. Dobro procjenite svoju fizičku spremu
  3. Za bolju izdržljivost radite vježbe snage da ojačate mišiće i povećate izdržljivost
  4. Ako ste početnik učlanite se u planinarsko društvo – osim što ćete biti u društvu stručnog kadra, obilazit ćete prvo lakše planine zatim one zahtjevnije

 

Više informacija pročitajte na: https://www.hps.hr/planinarstvo/postani-planinar/