Menu
ZDRAVLJE

6 savjeta za ljetnu njegu kože

njega-koze-ljeti

Mnogima je ljeto najdraže godišnje doba zbog obilja sunca, mora i putovanja. Iako se često povezuje sa slobodom i ležernošću, ljeti ipak trebate biti oprezni, pogotovo sa svojom kožom. 

Dokazana je korist Sunca za naše zdravlje (potiče proizvodnju i sintezu vitamina D, podiže raspoloženje, širi kapilare itd.), ali ono ipak može biti opasno ako mu se pretjerano izlažemo.

Žene u menopauzi pogotovo trebaju paziti. Smanjenje proizvodnje estrogena povlači za sobom i smanjenje kolagena, proteina koji obavlja puno važnih zadaća u našem tijelu, uključujući one vezane za kožu. Nedostatak kolagena se najviše prepoznaje na koži – ona postaje tanja, pojavljuju se bore, nije više elastična i lako se ljušti. 

Kako njegovati kožu ljeti? Saznajte u nastavku teksta. 

1. Nanosite kremu za sunčanje prije izlaska

Najčešći savjet za pravilnu njegu kože ljeti jest da se ne izlazi vani bez nanošenja kreme na tijelo.No,ne zaboravite nanijeti kremu i na lice i dekolte – dijelove tijela gdje je koža najosjetljivija. Prema Američkoj dermatološkoj asocijaciji, kreme za sunčanje mogu smanjiti tamne mrlje na koži i smanjiti stanjivanje kože koje se događa u menopauzi zbog smanjene razine estrogena.

Iako mnogi s nanošenjem krema počinju tek kad temperature narastu, stručnjaci preporučuju da se koriste već s dolaskom toplih proljetnih dana, da se koža može naviknuti na sunce.

Koristite kremu s minimalno SPF 30 faktorom, a ako imate osjetljiviju kožu, koristite kremu s faktorom 50.
Naravno, bez obzira na to koliko nanesete kreme za sunčanje, nastojte izbjegavati biti na suncu od 10 do 17 sati. Pretjerano izlaganje suncu osim opeklina može uzrokovati bore, hiperpigmentaciju kože, alergije, te rak kože. 

2. Postupno se izlažite suncu

Isto kao što ne biste počeli trčati tako što otrčite maraton, tako se nemojte odjednom dugo izlagati suncu (pogotovo kad prvi put odete na more). Nemojte “šokirati” svoju kožu, već se postupno izlažite suncu. Počnite s primjerice 10 minuta dnevno, i svaki dan postupno povećavajte količinu vremena na suncu. Koža će vam biti zahvalna.

3. Pijte puno tekućine

Na kožu ne utječe samo ono što na nju stavljamo, već i ono što unosimo u tijelo. Voda čini 60 do 70% tjelesne mase odraslog čovjeka i bitna je za normalno funkcioniranje našeg tijela, pa i kože. Pijenjem vode (2 litre dnevno) hidratiziramo i kožu te povećavamo njezinu otpornost na različite vanjske utjecaje (npr. Sunčeve zrake koje mogu izazvati opekline).

Osim toga, za kožu je bitna i morska voda. Naime, morska voda je bogata magnezijem, silicijem, jodom, natrijem, kalijem i ostalim mineralima. Potiče obnavljanje stanica, smanjenje upala i čisti kožu od nečistoća.

4. Jedite voće i povrće i ostalu hranu bogatu vitaminom A

Vitamin A je jedan od najvažnijih vitamina potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Važan je za normalan vid, imunološki sustav, reprodukciju i – kožu. Može se pronaći u namirnicama poput mrkve, žumanjaka, životinjskoj jetri, tamnolisnatom zelenom povrću, masnoj ribi itd. 

5. Njegujte kožu ujutro i navečer
Hidratantne kreme, pilinzi, maske za lice itd. su ključni za održavanje zdrave kože, pogotovo nakon dana provedenog na suncu.

Da bi njega lica bila potpuna, prvo ga je potrebno očistiti pomoću Iunik Centella nježne pjene za čišćenje, zatim nanijeti masku za lice i ostaviti da djeluje od 10 do 20 minuta. Za kraj u kožu lagano utapkajte hidratantnu kremu s beta glukanom koja će vam pružiti cjelodnevnu zaštitu.

6. Zaštitite oči i glavu
Nije dovoljno samo zaštiti kožu kremama. Potrebno je zaštiti sve dijelova tijela izložene sunčevoj svjetlosti. Zato se preporučuje nošenje sunčanih naočala i šešira i prekrivanje osjetljivih dijelova tijela (npr. ramena, dekolte) prozračnom tkaninom. 

Kako njegujete svoju kožu ljeti? Jeste li pobornica prirodnih rješenja ili kozmetičkih proizvoda? Pričajte nam!

 

Foto: Unsplash