Menu
MENOPAUZA

Kako hormoni utječu na alergije?

Nikad nije kasno za razviti alergiju na nešto, bilo da je to pelud ili neka namirnica. Osim toga, sasvim je uobičajeno da se sezonske alergije počnu javljati oko 40. godine.

Zašto baš tada? Pa baš zato što nam tada počnu divljati hormoni. No, kakva je veza između hormona i alergija?

Prva stvar koju moramo shvatiti je da je sve u našem tijelu povezano – a to uključuje crijevni mikrobiom, hormone i sve druge sustave u tijelu. Ono što znamo da je upala u korijenu većine simptoma alergije.  Dakle, ključ je pronaći ravnotežu u tijelu – uključujući hormonsku ravnotežu – kako bismo se riješili upale koja izaziva alergije i druge probleme sa zdravljem.

Budući da hormoni igraju ključnu ulogu u reguliranju aktivnosti u cijelom tijelu poput gladi i sna, neravnoteža može uzrokovati debljanje, gubitak seksualnog nagona, maglu mozga, nesanicu i još mnogo toga.
Ono što je za nas bitno jest da neravnoteža određenih hormona poput histamina, kortizola i hormona štitnjače može rezultirati simptomima alergije.

Što je histamin?

Svatko tko pati od alergija zna za “antihistaminike” poput Benadryla koji djeluju tako što blokiraju učinke previše histamina u tijelu. Histamin je zapravo prirodni hormon koji proizvode mastociti i druge imunološke stanice i služi važnim funkcijama koje se odnose na probavu, mentalnu funkciju i žensku reprodukciju.

Kada ima previše histamina da bi tijelo moglo normalno metabolizirati, to izaziva simptome kao što su začepljenost nosa, svrbež očiju, nosa i grla, koprivnjača i osip. Također može uzrokovati druge simptome koji obično nisu povezani s alergijama, poput umora, glavobolje i tjeskobe.

Mastociti koji proizvode histamin također imaju receptore za estrogen i progesteron, dva važna ženska hormona. Kada se estrogen veže na te receptore, uzrokuje još više oslobađanja histamina. Istodobno, histamin povećava proizvodnju estrogena. To objašnjava zašto neke žene počinju imati alergije oko 40. godine, osobito nakon rađanja djece, tijekom perimenopauze ili nakon menopauze.

Također postoji jaka veza između alergija i drugih hormona koje proizvode štitnjača i nadbubrežne žlijezde. Mnogi pacijenti imaju više simptoma osim simptoma alergije. U tim slučajevima postoji niska neravnoteža štitnjače ili druge hormonske neravnoteže.

Okoliš utječe na hormone

Pesticidi, herbicidi i niz drugih toksina iz okoliša uzrokuju hormonalne poremećaje kod ljudi. BPA, koji se koristi u širokom rasponu plastičnih proizvoda, i druge kemikalije koje se nalaze u hrani, kućanstvu i proizvodima za osobnu njegu, kao što su ftalati i parabeni, svi imaju efekte slične estrogenu i ometaju hormone.

Izbjegavajte ove kemikalije na sljedeće načine:

  • čestim pranjem ruku
  • konzumiranjem organske hrane
  • kupovanje kozmetike sa što manje sastojaka
  • izbjegavanjem konzervansa (npr. E554, E950)

Kako si pomoći?

Osim medicinske intervencije (testiranje na alergije, vađenje hormona itd.) bitan je i stil života.

Jedite neprerađenu, cjelovitu hranu.  Povrće poput brokule, cvjetače, kupusa, kelja i prokulica može pomoći u smanjenju velikog opterećenja estrogenom.


Pijte dovoljno vode.
Vježbajte. Znojenje oslobađa toksine iz tijela, povećava koštanu i mišićnu masu, poboljšava bistrinu mozga i pomaže u poboljšanju sna.
Smanjiti stres. “Kada ste pod kroničnim stresom, u stanju ste hiperkortizola (također uzrokovanog hormonima) što je kao da ste cijelo vrijeme na prednizonu”. To dovodi do širokog spektra zdravstvenih problema, uključujući astmu i alergije.