Menu
NOVOSTI

Koja hrana izaziva alergije i kako si možemo pomoći

Što smo stariji to nam se tijelo sve više mijenja pa postajemo osjetljivi, čak i intolerantni na određenu hranu.

Hrana koja najčešće izaziva alergije, intoleranciju i osjetljivosti uključuje: mliječne proizvode, gluten, jaja, kofein, kikiriki i kukuruz.

Vjerojatno se pitate što vam je činiti kako biste saznali smeta li vam određena hrana i u kojoj mjeri?

Prateći ove korake mogli biste napokon dobiti odgovore koje tražite:

Manje porcije – prejedanje može izazvati nelagodu ili bol u trbuhu, nadutost i mučninu. Budući da se naš metabolizam s godinama usporava, a i elastičnost tkiva se smanjuje, najzdravija opcija za nas bila bi manje porcije hrane, a to bi bio i jedan od najjednostavnijih načina da izbjegnemo ove neugodne simptome.

Testiranje intolerancije – kroz isključivanje određenih prehrambenih namirnica vidite kako vaše tijelo reagira na ponovnu konzumaciju istih. Probajte se tri mjeseca odreći glutena pa vidite kako se osjećate. Ako se počnete osjećati bolje, laganije i poletnije, možda je vrijeme da se ostavite ovog proteina zauvijek. Ali, naravno, našem eksperimentiranju tu nije kraj. Nakon ta tri mjeseca ponovno uvedite gluten u svakodnevnu prehranu i vidite kako vaše tijelo reagira. Tada ćete zasigurno znati godi li vam gluten ili pak škodi.

Alergološko testiranje – ako patite od ozbiljnih alergijskih simptoma kao što su osip, oticanje, mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, otežano disanje ili nepravilan rad srca, odmah se obratite svom liječniku kako bi što prije proveo potrebno alergološko testiranje.

Budite sigurni da nije riječ o ozbiljnoj bolesti – zbog sličnih simptoma ponekad zamijenimo ozbiljnu bolest za puku alergiju. Alergije na određenu hranu izazivaju bolove u zglobovima, a isto to je i karakteristika artritisa. Intolerancija na laktozu ima simptome koji se podudaraju s celijakijom, ali i sa sindromom iritabilnog crijeva. U ovim slučajevima najbolje rješenje jest posjet liječniku koji će uz podrobnije testiranje odrediti uzroke vaših tegoba.

Otkrivanje alergija u mnogim slučajevima poboljšava kvalitetu života, a nekima čak i spašava život. Nemojte zanemarivati simptome koji vas muče već se raspitajte i testirajte kako biste započeli zdraviji život što prije. 🙂