Menu
MENOPAUZA

5 razloga zašto morate jesti chia sjemenke u menopauzi

Zdrava prehrana je pola zdravlja. Ova stara uzrečica pogotovo vrijedi ako ste u menopauzi. Zdravih namirnica ima pregršt, neke su više, a neke m anje zdrave. Ali jedna od zdravijih i sve popularnijih namirnica su svakako chia sjemenke. Potječu iz Srednje Amerike i bile su veoma bitne u kulturama Azteka i Maja.

Iako se puno govori o njihovom utjecaju na mršavljenje, one su puno više od toga. Sadrže hrpu nutrijenata, uključujući antioksidanse i omega-3 masne kiseline koje mogu znatno ublažiti simptome menopauze.

1. U jednoj sjemenki se nalazi više od pet vitamina

Chia sjemenke možda ne izgledaju kao supernamirnica, ali njihov sastav je veoma impresivan.
Sadrže:

  • vitamin B3
  • cink
  • fosfor
  • magnezij
  • željezo
  • kalcij
  • vitamin B1

Uz to su odličan izvor proteina, omega-3 kiselina (ALA) , a i ne sadrže puno kalorija – svega 138 kalorija u dvije žlice.

2. Bogat su izvor antioksidansa

Antioksidansi ne samo da štite osjetljive masnoće u chia sjemenkama da ne užegnu, već i imaju koristi za ljudsko zdravlje. Naime, imaju neutralizirajući utjecaj na  slobodne radikale. To su molekule koje, u slučaju da ih je previše, mogu oštetiti stanice.

Specifični antioksidansi u chia sjemenkama uključuju klorogensku kiselinu, kofeinsku kiselinu, miricetin, kvercetin i kempferol. Sve to može imati zaštitne učinke na vaše srce i jetru, a odlični su i u sprječavanju protiv raka.

Na primjer, klorogenska kiselina može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, dok kafeinska kiselina ima protuupalno djelovanje.

3. Chia sjemenke su dobre za probavu i mršavljenje

Vlakna i proteini u chia sjemenkama mogu koristiti onima koji pokušavaju smršavjeti. 28 grama chia sjemenki ima gotovo 10 grama dijetalnih vlakana. To je skoro 35% vlakana po težini.

Iako su istraživanja na ovu temu mješovita, neke studije sugeriraju da konzumacija vlakana može igrati ulogu u prevenciji prekomjerne težine i pretilosti. Osim toga, proteini u chia sjemenkama mogu pomoći u smanjenju apetita, a time i smanjene konzumacije hrane.

Jedno istraživanje u 24 sudionika pokazalo je da jedenje 0,33 unce (7 grama) ili 0,5 unce (14 grama) chia sjemenki pomiješanih s jogurtom za doručak povećava osjećaj sitosti i kratkoročno smanjuje unos hrane u usporedbi s jedenjem jogurta bez chia sjemenki.

Neka istraživanja nisu pronašla vezu između chia sjemenki i mršavljenja, stoga je potrebno još istraživanja na tu temu.

4. Sadrže mnoge važne hranjive tvari za kosti
Chia sjemenke su dobar izvor nekoliko hranjivih tvari koje su važne za zdravlje kostiju, uključujući:

  • kalcij
  • fosfor
  • magnezij

Mnoge opservacijske studije sugeriraju da je unos dovoljno ovih hranjivih tvari važan za održavanje dobre mineralne gustoće kostiju, pokazatelja snage kostiju.

Osim toga, ALA u chia sjemenkama može igrati ulogu u zdravlju kostiju. Opservacijske studije otkrile su da bi konzumacija ove hranjive tvari također mogla biti povezana s povećanom mineralnom gustoćom kostiju.

5. Chia sjemenke mogu smanjiti razinu šećera u krvi
Konzumiranje chia sjemenki može pomoći u regulaciji šećera u krvi, vjerojatno zbog sadržaja vlakana i drugih korisnih spojeva.

Osobe s dijabetesom mogu imati visoku razinu šećera u krvi. Dosljedno visoke razine šećera u krvi natašte povezane su s povećanim rizikom od više zdravstvenih stanja, uključujući bolesti srca.

Obećavajuće je da su studije na životinjama otkrile da chia sjemenke mogu poboljšati osjetljivost na inzulin. To bi moglo pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi nakon jela.

Istraživanja na ljudima su rijetka, ali neke starije studije pokazale su obećavajuće rezultate.

Primjerice, istraživanja iz 2010. i 2013. sugeriraju da jedenje kruha koji sadrži chia sjemenke pomaže u smanjenju porasta šećera u krvi nakon obroka kod zdravih odraslih osoba, u usporedbi s konzumacijom kruha bez chia sjemenki.

Foto: Unsplash