Menu
NOVOSTI

Najbolja hrana za zdravu i glatku kožu

Prehrana je važna za zdravlje. Nezdrava prehrana može oštetiti metabolizam, uzrokovati debljanje, pa čak i oštetiti organe, poput srca i jetre.

Ali ono što jedete također utječe na najveći organ – kožu.  Pogotovo u menopauzi kad se smanjuje proizvodnja estrogena.

Kako znanstvenici uče više o prehrani i tijelu, sve je jasnije da ono što jedemo može značajno utjecati na zdravlje i starenje kože.

Postoje namirnice koje kožu mogu učiniti zdravom u svakoj dobi. Danas pričamo o njima.

Riba

Masna riba, kao losos, skuša i haringa, izvrsna je za zdravu kožu. Bogat je izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za održavanje zdravlja kože. Omega-3 masne kiseline neophodne su kako bi koža bila mekana, gipka i hidratizirana. Zapravo, nedostatak omega-3 masnih kiselina može uzrokovati suhu kožu. Omega-3 masti u ribi smanjuju upalu, što može uzrokovati crvenilo i akne. Čak mogu učiniti  kožu manje osjetljivom na štetne sunčeve UV zrake.

Uz to, masna riba je izvor vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidansa za kožu. Dobivanje dovoljno vitamina E ključno je za zaštitu kože od oštećenja slobodnih radikala i upala.

Orasi

Orasi imaju mnoge karakteristike koje ih čine izvrsnom hranom za osiguravanje zdrave kože. Dobar su izvor esencijalnih masnih kiselina, masti koje tijelo ne može samo proizvesti. Zapravo, oni su bogatiji od većine drugih orašastih plodova i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Prehrana s previše omega-6 masti može potaknuti upalu, uključujući upalna stanja kože poput psorijaze.

S druge strane, omega-3 masti smanjuju upalu u tijelu – uključujući  kožu.

Štoviše, orasi sadrže i druge hranjive tvari koje su vašoj koži potrebne za pravilno funkcioniranje i održavanje zdravlja. Jedan od tih nutrijenata je mineral cink. On je neophodan za pravilno funkcioniranje kožne barijere. Također je neophodan za zacjeljivanje rana i borbu protiv bakterija i upala.

Pročitajte članak: 10 znakova koji pokazuju da vašem tijelu nedostaje cink

Batat

U batatu se nalazi beta-karoten. Kemijski spoj koji djeluje kao provitamin A, što znači da se u tijelu može pretvoriti u vitamin A. Ovaj se bitan nutrijent nalazi i u narančama, špinatu i mrkvama.

Slatki krumpir je izvrstan izvor  beta- karotena. Jedna porcija pečenog slatkog krumpira (100 grama) sadrži dovoljno beta karotena da osigura šest puta više preporučene dnevne doze vitamina A. Beta karoten pomaže u održavanju zdrave kože djelujući kao prirodna krema za sunčanje. Kada se konzumira, ovaj antioksidans se ugrađuje u vašu kožu i pomaže u zaštiti stanica kože od izlaganja suncu. To može spriječiti opekline od sunca, smrt stanica i suhu, naboranu kožu.

Zanimljivo je da velike količine beta karotena mogu vašoj koži dodati toplu, narančastu boju.

Brokula

Brokula je puna mnogih vitamina i minerala važnih za zdravlje kože, uključujući cink, vitamin A i vitamin C.

Također sadrži lutein, karotenoid koji djeluje poput beta karotena. Lutein pomaže u zaštiti vaše kože od oksidativnih oštećenja, što može uzrokovati da vaša koža postane suha i naborana.

No, cvjetovi brokule također sadrže poseban spoj zvan sulforafan, koji se može pohvaliti nekim impresivnim potencijalnim prednostima. Može čak imati i učinke protiv raka, uključujući i neke vrste raka kože. Sulforafan je također snažan zaštitni agens protiv oštećenja od sunca. Djeluje na dva načina: neutralizira štetne slobodne radikale i uključuje druge zaštitne sustave u tijelu.

U laboratorijskim testovima, sulforafan je smanjio broj ubijenih stanica kože UV svjetlom za čak 29%, a zaštita je trajala do 48 sati.

Foto: Unsplash