Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Evo zašto su podočnjaci vidljiviji u menopauzi

Primjetile ste da su vam u posljednje vrijeme podočnjaci vidljiviji, a i cijelo lice vam je nekako nabuhlo? Uz to, imate oko 40 godina?
E, ako su odgovori na oba pitanja “da”, onda bi se moglo raditi o jednom u nizu simptoma perimenopauze!

Zašto se to događa?
Izgleda da fluktuacije u razinama spolnih hormona, upareno s povećanom konzumacijom soli i stresom, može izazvati zadržavanje vode u organizmu. Ne otiče vam samo lice, već i grudi, trbuh kao i udovi (noge, ruke), a također raste i krvni tlak.

Estrogen utječe na zadržavanje soli i tekućine u tijelu, dok progesteron pomaže u održavanju te ravnoteže. Zato zapravo nije iznenađujuće što hormonalne promjene mogu smanjiti sposobnost tijela da održi normalnu ravnotežu tekućine.

Srećom, ovaj se neugodan simptom može kontrolirati. U nastavku slijedi nekoliko savjeta.

Naoružajte se kolagenom

Ovaj protein pomaže koži – uključujući nježnu, tanku kožu oko očiju – da ostane čvrsta i gipka. Dakle, kako možete pojačati kolagen? Potražite kremu s derivatom vitamina A, retinolom, za koji se u brojnim istraživanjima pokazalo da potiče proizvodnju ovog proteina koji spašava lice.

Zeleni čaj i vitamin B3

Pokazalo se da antioksidansi, poput vitamina B3 (niacin) jačaju elastičnost kože, što je upravo ono što vam je potrebno kako biste spriječili opuštanje kože oko očiju. Vitamin B3 također čuva kožu od štetnih utjecaja UV zraka, a pomaže i u stvaranju kao i regeneraciji DNK.
Pokazalo se da i drugi antioksidansi poput zelenog čaja imaju protuupalni učinak koji može pomoći u smanjenju nadutosti.

Pijte vodu

Kronična dehidracija može dovesti do zadržavanja vode, što zauzvrat može povećati vjerojatnost da ćete se osjećati pomalo natečeno. Ciljajte na 11 čaša dnevno (što uključuje i tekućinu koju dobivate i hranom).

Pazite kako spavate

Jedan pomalo neobičan savjet. Oslanjanje glave na dodatni jastuk može pomoći u smanjenju zadržavanja tekućine oko očiju dok spavate. Možda ćete primijetiti da vam je natečenost gora ujutro. Pokušajte spavati pod blagim uglom. Ova sitnica vam može pomoći da dan započnete malo manje natečeni.

Iskoristite kofein!

Ne, ne mislimo da pijete kavu 🙂
Dok su naše mame možda pokušale ukloniti nabuhlost stavljajući ohlađene kriške krastavca na kapke, kofein bi mogao biti bolja opcija za ublažavanje podočnjaka. Budući da kofein sužava krvne žile, može pomoći u smanjenju natečenosti kada stavite vrećice crnog čaja (sadrži kofein) na zatvorene kapke.