Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Celulit i menopauza | Kako se riješiti celulita?

Celulit nije samo nešto što se događa pretilim osobama – prema znanstvenom časopisu Scientific American, čak 90% žena u industrijaliziranim zemljama ima celulit, i to žene različitih dobnih skupina (od tinejdžerica do starijih).
Često ga se naziva narančina kora, jer svojim izgledom podsjeća na nju, a javlja se na području bedara, stražnjice i trbuha.
Dolaskom menopauze, celulit postaje vidljiviji i teže ga se riješiti. 

Prema Menopause Review, tijekom menopauze, niska razina hormona estrogena odgovorna je za povećanu vaskularnu propusnost i smanjenje vaskularnog tonusa, što dovodi do oštećenja mikrocirkulacije i važni su čimbenici koji utječu na razvoj celulita.

Učinci manjka estrogena na kožnom vezivnom tkivu uključuju smanjenu proizvodnju i aktualni sadržaj kolagenskih i elastinskih vlakana tipa I i III, što također doprinosi celulitu.

Saznajte zašto su hormoni ključni za zdravu kožu.

Osim hormonalnih promjena, celulit može biti prouzrokovan:

– pušenjem
– nepravilnom prehranom (hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima, soli i šećerom)
– smanjenim kretanjem
– uzimanjem kontraceptivnih pilula
– dobi žene
– genetikom

Iako se celulita ne možemo u potpunosti riješiti, može se ublažiti na različite načine:

1. Krećite se i vježbajte

Suvremeni ritam života je takav da nam ne ostavlja puno vremena za brigu o tijelu. Ali, fizička aktivnost je ključna za zdravlje, a samim time i za sprečavanje ili ublažavanje celulita.
Naime, fizičkom aktivnošću omogućujemo protok kisika kroz naš sustav, a koji ujedno i odvodi štetne tvari iz organizma. Nedovoljnim kretanjem štetne tvari se  zadržavaju u organizmu i utječu na pojavu celulita.

2. Pijte 2 litre vode dnevno

Hidratizirani organizam je zdrav organizam. Najviše će nas hidratizirati najosnovnije piće – voda. Osim što praktički nema kalorija, voda je odlična jer može utjecati na smanjenje celulita. Stručnjaci preporučuju da se pije 2 litre vode dnevno.

3. Održavajte zdravu težinu

Nastojte održavati zdravu težinu i nemojte naglo gubiti na težini (tzv.yo-yo dijete). To loše utječe na kolagen pa koža ostaje gruba i nepravilna. Naime, brz gubitak kilograma uzrokuje gubitak mišićne i koštane mase, kao i vode u organizmu, a ne sala. Ako želite smršaviti zdravo, budite postupni. Stručnjaci preporučuju mršavljenje 1 kg tjedno, odnosno 4 do 5 kilograma mjesečno.

4. Idite na masažu

Masaža dijelova tijela “pogođenih” celulitom može biti efektna u smanjenju celulita.
Zašto? Zato jer masaža potiče cirkulaciju i tako pomaže pri lučenju štetnih tvari iz organizma. Masaže možete raditi doma ili se možete povjeriti profesionalnom masažeru.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu