Menu
NOVOSTI

Savjeti za održavanje zdrave težine u menopauzi

Jedan od najvažnijih i najboljih savjeta jest – povećajte si unos hranjivih tvari u organizam, a ne kalorija!

Usredotočite se na kvalitetu i količinu hrane koju jedete: količinu pripazite kako biste lakše regulirali težinu, a na kvalitetu svakodnevnih obroka pripazite kako biste bili što zdraviji.

Idealna prehrana je mediteranska prehrana koja se bazira na svježem voću i povrću, cjelovitim žitaricama, kvalitetnim proteinima i zdravim mastima.

Osigurajte si zdravu dozu proteina pri svakom obroku, što ne znači da morate pojesti odrezak od 500 grama za doručak, ali proteini reguliraju apetit te stvaraju dugotrajan osjećaj sitosti, a to je ono što nam treba. Što smo starije, to proteini postaju sve važniji jer nam pomažu u očuvanju mišićne mase.

Stoga se za doručak pogostite prirodnim jogurtom, jajem, orašastim plodovima ili sjemenkama, tome pridodajte biljne proteine kao što su grah ili leća te u umjerenoj količini konzumirajte proteine životinjskog podrijetla, kao što su meso, perad i riba.

Svakako graničite unos rafiniranih ugljikohidrata i šećera, odnosno deserte, kekse ili slatkiše ograničite na jednom tjedno. Kada taj dan u tjednu dođe, uživajte u kvalitetnoj poslastici kao što je kriška domaće torte, a ne u kemijski zaslađenima kupovnim slatkišima.