Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Kolumna | Same biramo jesmo li na kraju ili na početku

Unatoč tome što svaka žena ima svoju osobnu priču transformacije iz jednog u drugi životni stadij, sveukupni doživljaj menopauze bit će dobrim dijelom i pod utjecajem socijalnih, psiholoških i kulturoloških prilika društva u kojem ona živi. Postoji razlika u percepciji žene ovih godina između zapadne i istočne kulture. Na zapadu je uočljiva sklonost da se ženu vrednuje pretežno zbog njene fizičke privlačnosti, reproduktivne sposobnosti i mladolikosti zbog čega menopauza dobiva obilježje deficita, a žene teže podnose sve promjene koje s njom dolaze. U istočnim kulturama postoji uvid da starenje donosi i prednosti iz čega proizlazi stav da menopauza može donijeti osjećaj slobode i mudrosti koji vode u bolji položaj u zajednici i lakše emocionalno nošenje s nadolazećim promjenama.

Prirodni proces

Pojedini jezici preko specifične riječi za menopauzu ukazuju na način kako ju se u tom društvu percipira. Naprimjer, japanska riječ za menopauzu, konenki, osim što zvuči veselo ima i vrlo optimistično značenje jer se sastoji od mješavine pojmova obnova, godišnje doba i energija. Ulazak u prijelazni period s idejom da se radi o prirodnom procesu poput izmjene godišnjih doba sigurno je umirujući, a vjera da će vitalnost biti sačuvana dobar je put za kvalitetan život u budućnosti. Poznato je da žene u Japanu imaju manje izražene simptome menopauze što se dijelom pripisuje načinu prehrane, a dijelom i činjenici da je pogled na taj period u životu žene pozitivan. Riječ za menopauzu na arapskom jeziku prevodi se kao „beznadno doba“ ili „doba očaja“, s naglaskom da se pri tome uzima u obzir kraj reproduktivnog razdoblja, a ne stvarno iskustvo menopauze.

Srećom, nije sve tako crno-bijelo. Pomaci u navedenim pogledima su vidljivi, a žene su bez obzira na to gdje žive sklonije birati za sebe put koji im više odgovara. Ohrabrenje za ovakav stav često dolazi iz medija i s društvenih mreža gdje su teme menopauze i starenja sve prisutnije. Nedavni potez filipinskog izdanja magazina Vogue koji je na naslovnicu stavio ženu staru 106 godina, izazvao je pravo oduševljenje i brojne reakcije čitatelja. Radi se o filipinskoj tattoo umjetnici, Apo Whang – Od koja unatoč visokoj životnoj dobi i dalje radi svoj posao s velikom posvećenošću, voljna je dijeliti svoje iskustvo s drugima i pozirati fotografima. U reakcijama prevladava zadovoljstvo jer je Vogue baš nju izabrao za naslovnicu čime je Apo Whang – Od postala najstarija žena koja je pozirala za ovaj magazin. Kratki sažetak brojnih komentara bio bi „da se radi možda o najljepšoj naslovnici Voguea ikad koja prikazuje kako se lijepo  može starjeti, da je naslovnica već trenutkom objave postala legendarna te da se na ovakvo nešto čekalo već dugo“.

Pročitajte: Sve što dolazi: Menopauza

Imamo priliku

Tragovi očaja u arapskoj kovanici za menopauzu pokazuju kako je suočavanje s gubitkom ženske reproduktivne moći izazov ženama i muškarcima. To joj daje prizvuk kraja. S menopauzom se neke stvari izgube, u to nema sumnje, ali kao da postoji sumnja kada treba vjerovati da se ponešto i dobije. Život u svakoj fazi nudi mogućnosti za radost i osjećaj smisla. Uz menopauzu dolazi i zrelost, sažima se mudrost svih životnih iskustava zbog čega žene s više lakoće mogu ići kroz život, s više entuzijazma se posvetiti stvarima koje vole. Mnoge od njih opisuju upravo takvo iskustvo u kojem kroz niz hormonalno uvjetovanih fizičkih i psihičkih promjena dobiju poticaj za građenjem odnosa na drugačiji način, osjete potrebu da mijenjaju svoju ulogu u obitelji i široj zajednici, da bolje prepoznaju što im tijelo poručuje, da na drugi način postavljaju životne prioritete i pri tome budu nježnije prema sebi.

Kraj ili početak?

Definitivno imamo priliku biti na početku. Šteta ju je propustiti.

Napisala: Ines Gverić Korkut, dr. med.
psihijatrica i psihoterapeutkinja