Menu
NOVOSTI

Niksen – nizozemski način uživanja u odmoru

Čak i ako ste navikli živjeti užurbano, vrijedi se katkad odmoriti, pa bi vas baš niksen mogao zainteresirati. Ovaj nizozemski stil života popularno je povezan s danskim hyggeom i švedskim lagomom, a zapravo zagovara uživanje u odmoru.

Niksen na nizozemskom znači lijenost i neproduktivnost, ali Nizozemci su to preokrenuli u pozitivnu modernu verziju fokusirajući se na slobodan tok misli zaboravljajući na trenutak sve ono što odugovlačenjem još nisu obavili.

Kako doživjeti niksen trenutak? Opustite se na plaži, čitajte, pišite, gledajte kroz prozor, opustite se uz pomoć nekog kreativnog zadatka koji možete, a i ne morate dovršiti.

Prvi korak iziskuje potpunu slobodu nakon osam sati posla, gdje ćete isključiti elektroničke uređaje i zaboraviti na sve i svakoga te se jednostavno opustiti. Ovo je, pak, teže no što zvuči jer bismo, šetajući parkom u potpunoj slobodi, trebali biti neopterećeni obavezama i problemima kao što su neoprano suđe ili pak sutrašnja poslovna zaduženja.

Možda vam ovakav način opuštanja zvuči kao izgubljeno vrijeme, ali Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je stres glavni uzrok sindromu sagorijevanja na radnom mjestu – nedavno priznatoj mentalnoj bolesti modernog doba.

U sadašnje vrijeme rijetko kada pronalazimo vremena za opuštanje, a obaveze i problemi se gomilaju oko nas, pa ako će nas ovakva životna filozofija dovesti do mirnijeg, opuštenijeg i sretnijeg života, zašto je ne bismo usvojili? 🙂

 

Izvor: https://www.huffpost.com/