Menu
NOVOSTI

Kadulja poboljšava organizam i produžuje život

Kadulja, plemena kadulja salvija pripada porodici usnatica, a potječe iz Brazila te joj pogoduje topla klima. Često je susrećemo po parkovima i javnim zelenim površinama, a sadi se u većim skupinama jer tako njezina ljepota dolazi do punog izražaja.

Uzgojene kadulje nemaju ljekovitih svojstava kao njihove srodnice Salvia officinalis i aromatična Salvia Sclarea, koje se nalaze samonikle duž naše obale i otoka.

Od listova prije cvatnje dobivaju se: ljekoviti čaj, tekući ekstrakt i tinktura. Kadulja povoljno utječe na probavne organe i stimulativno djeluje na opće stanje organizma, a pomaže i kod upale desni te dišnih organa.

Prije 4000 godina, u drevnom Egiptu, kadulja se koristila kao lijek protiv neplodnosti i kuge, a bila je i jedan od važnijih sastojaka u mješavini za balzamiranje.

U davno vrijeme kadulja se smatrala biljkom besmrtnosti, a i danas se vjeruje da ljekovita svojstva kadulje produžuju život.

Ta ljekovita svojstva potvrdili su mnogi, a sve se može sažeti u jednoj praistinskoj uzrečici: „Zašto bi čovjek umro, ako mu kadulja raste u vrtu?“

Iz knjige Uzgoj mediteranskog cvijeća