Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Evo najvažnijih informacija o ranoj menopauzi

Mjesečnica vam se nije pojavila jednom, pa dvaput, pa triput. Nemate nikakvih zdravstvenih problema i vjerojatno mislite da ste premladi za menopauzu.

Ali, itekako je moguće ranije ući u menopauzu. U ranu menopauzu, koja se događa u dobi između 40 i 45 godina, ulazi oko 5 posto žena. S druge strane, prijevremena menopauza, dakle, prestanak mjesečnice prije 40. godine života, pogađa oko 1 posto žena.

Računa se da ste u menopauzi ako je prošlo punih 12 mjeseci bez menstruacije. Tada  jajnici prestaju proizvoditi estrogen i progesteron, ženske hormone potrebne za održavanje menstrualnog ciklusa i plodnosti. Za većinu žena menopauza se prirodno javlja u dobi od 51 godine. S povećanjem očekivanog životnog vijeka, predviđa se da će mnogo žena provesti i do 40 posto svog života u postmenopauzalnoj fazi.

Kod nekih žena, menopauza se inducira rano zbog tretmana potrebnih za spašavanje života, kao što su operacija, kemoterapija ili zračenje. Za druge, genetska stanja, autoimuni poremećaji ili čak nepoznati razlozi dovode do ove promjene.

Od poremećenog sna i valova vrućine do suhih očiju i debljanja, simptomi menopauze mogu varirati od naoko banalnih do onih ozbiljnih koji mogu utjecati na kvalitetu života. Ali ako imate ove simptome u svojim 20-im, 30-im i ranim 40-ima, možda ćete se osjećati kao da starite preko noći.

Znakovi nisu uvijek jasni kada ulazite u preranu ili ranu menopauzu. Možda ste neraspoloženi, ali tko nije? Možda su počeli valovi vrućine, a možda i ne. Zapravo, možda niste ni svjesni kakav je osjećaj vrućine. To je iznenadni osjećaj topline koji se širi tijelom i obično je najintenzivniji oko lica, vrata i prsa. Neke žene mogu osjetiti blago crvenilo. Druge žene završe natopljene znojem, znoje se noću i češće moraju mijenjati posteljinu.

U svakom slučaju, dobro je znati ovih 5 stvari o ranoj menopauzi.

1. Razgovarajte sa svojim liječnikom. Ako se vaše mjesečnice značajno promijene (postaju osjetno dulje ili kraće ili značajno odstupaju od uobičajenog rasporeda) ili potpuno prestanu na tri ciklusa prije 45. godine, dogovorite termin za procjenu. Izostanak mjesečnice može biti znak i drugih zdravstvenih problema.

Ako ste pak ušli u preuranjenu ili ranu menopauzu, izloženi ste višestrukim dugoročnim zdravstvenim posljedicama, uključujući bolesti srca, demenciju i osteoporozu, ako ne uzimate hormonsku terapiju, prikladno nazvanu “zamjenskom” hormonskom terapijom u ovim okolnostima. Vaš liječnik može vam pomoći da utvrdite imate li doista prijevremenu ili ranu menopauzu.

2. Hormonska terapija pomaže u ublažavaju intenzivnih simptoma.
Hormonska terapija je vitalna za smanjenje dugoročnih zdravstvenih posljedica povezanih s ranom ili preranom menopauzom. Osim ako ne postoji jasan razlog za izbjegavanje hormonske terapije u vašoj situaciji, Sjevernoameričko društvo za menopauzu i druga profesionalna medicinska društva preporučuju korištenje hormonske terapije barem do prosječne dobi kada se ulazi u menopauzu (51 godina). Međutim, hormonska terapija možda neće ublažiti sve promjene povezane s ranim gubitkom estrogena, osobito promjene raspoloženja ili seksualnu disfunkciju.

3. Prilagodite planove novim okolnostima. Ako želite zasnovati obitelj, možda ćete morati razmotriti opcije kao što su zamrzavanje embrija ili jaja. Ako ste planirali imati djecu, možda ćete si morati dopustiti da zamislite novi san, kao što je izgradnja svoje obitelji putem vantjelesne oplodnje jajnim stanicama od donora, posvojenja ili surogat majčinstva. Naravno, ukoliko je to ono što želite.

4. Ako osjećate slabu seksualnu želju ili imate vaginalnu suhoću, obratite se liječniku. Hormonsko liječenje estrogenom može pomoći kod suhoće vagine. Za neke žene s niskom seksualnom željom koje prolaze kroz menopauzu rano ili prerano, terapija testosteronom može čak biti prikladna. Također je bitno da razgovarate s partnerom o onome što vam se događa. Naime, kvalitetna komunikacija povezana je s većim seksualnim zadovoljstvom.

Pročitajte članak: Kako potaknuti partnera na razgovor

5. Okružite se ljudima koji će vam pružiti emocionalnu podršku. Ako ste u ranoj ili preranoj menopauzi, možda će vam trebati dodatno vrijeme i podrška da se pomirite s novonastalim okolnostima. Podijelite svoje brige sa svojim partnerom, prijateljima i svojim liječnikom ili psihologom. Ključno je razumjeti što se događa s vašim tijelom i što možete učiniti u vezi s tim.

IzvorNewsnetwork Mayoclinic

Foto: Thinkstock, Unsplash