Menu
ZDRAVLJE

5 razloga zašto biste trebali jesti sušeno voće

datulje

Često pričamo o zdravoj prehrani i o važnosti svakodnevne konzumacije voća i povrća. Međutim, što se tiče voća, ono se ne mora nužno jesti u svom “sirovom” obliku. Osim toga, neko voće nije dostupno tijekom cijele godine, pa je konzumacija njegove sušene verzije odlična alternativa koja će vas opskrbiti potrebnim nutrijentima u svako doba godine.

Jednako zdrava opcija je i sušeno voće. Sušeno voće se dobiva procesom izvlačenjem vlage iz njega. Najveća je razlika u tome što sadrži više šećera od svježeg, pa ako ne smijete konzumirati puno šećera, pripazite na unos. Nutricionisti preporučuju konzumaciju četvrtine šalice.

U nastavku ćemo vam otkriti 5 razloga zašto biste trebali jesti sušeno voće.

1. Sušeno voće je bogat izvor vlakana

Već smo pričali o vlaknima. Radi se o nutrijentima ključnima za dobru probavu koja zauzvrat omogućava lijepu liniju. Međutim, vlakna imaju još mnogo dobrobiti za zdravlje. Među ostalim, ubrzavaju izlučivanje štetnih tvari iz organizma i smanjuju rizik za oboljenje od artritisa ili dijabetesa tip 2.

U sušenom voću ćete pronaći i više nego dovoljan izvor vlakana. Zanimljivo je što sadrži do 3 puta više vlakana od svježeg voća.

2. Sušeno voće sadrži više minerala i vitamina od svježeg

Isto kao što sadrži više vlakana od svježeg, sadrži i više minerala i vitamina (no, u svježem ipak ima više vitamina C). Primjerice, sušene šljive sadrže puno vitamina K, vitamina A i antioksidanse koji štite od bolesti poput raka ili bolesti srca.

3. Odlična je alternativa nezdravim grickalicama

Nema tko ne voli grickati čips, slane štapiće ili neke druge grickalice dok nešto radi. Ali, kad obratimo pozornost na to koliko smo pojeli, zdjelica je već prazna, a mi smo puni nezdravih kalorija. Ups!

Stručnjaci već dugo vremena upozoravaju na štetnost grickalica, pogotovo čipsa koji je pun soli, hidrogeniziranog biljnog ulja, pa čak i kancerogenih spojeva. Umjesto toga preporučuju takozvane zdrave grickalice u koje se osim orašastog voća i sjemenki uključuje i sušeno voće.

Jedino na što trebate paziti jest da ne pretjerate – sušeno voće ima puno fruktoze. Zato ga nemojte jesti navečer, već ujutro ili nakon ručka.

4. Sušeno voće ima nizak glikemijski indeks

Hrana s niskim glikemijskim indeksom je izrazito bitna za ravnotežu šećera u krvi. Glikemijski indeks (GI) je razina šećera u krvi i što neka hrana sadrži niži glikemijski indeks, manje će se povećati razina šećera u krvi.
Kao što smo rekli, sušeno voće sadrži više šećera od svježeg, ali ipak ima nizak glikemijski indeks.

5. Bogato je i drugim zdravim sastojcima

Sušeno voće je prava nutricionistička bomba. Pa tako datulje sadrže visoke količine magnezija koji je odličan za živčani sustav i kosti. Bogate su i proteinima koji su bitni za održavanje mišićne mase koja često opada u periodu menopauze.

Sušene datulje, Bio&bio (200 g, 18 kn)

Volite li sušeno voće ili vam je draže svježe? Mislite li da je suho voće ipak preslatko za žene u menopauzi? Pričajte nam!

Foto: Unsplash