Menu
ŽIVOTNI STIL

Preporuka za čitanje | Candice Carty-Williams – Queenie

queenie-knjiga

Ako ste u potrazi za štivom koje će vas nasmijati, ali i nagnati na razmišljanje o svijetu oko sebe, pročitajte roman Queenie, mlade britanske autorice Candice Carty-Williams kojoj je ovo prvo objavljeno djelo. Nakon što je roman oduševio britansku javnost, hrvatski prijevod Mirne Čubranić je jednako oduševio i hrvatske čitatelje.

 

U njemu pratimo Queenie Jenkins, djevojku podrijetlom s Jamajke koja, kako kaže blurb na poleđini knjige:”balansira među dvjema kulturama i ne uspijeva glatko se uklopiti ni u jednu. Nakon bolnog prekida s dugogodišnjim dečkom bijelcem, Queenie počinje tražiti utjehu na posve krivim mjestima. Dok autodestruktivno srlja iz jedne upitne odluke u drugu, počinju joj se nametati pitanja tko je, što radi, zašto to radi i tko zapravo želi biti, a put do odgovora na ta pitanja bit će trnovit…

Iako uspoređivan s kultnim Dnevnikom Bridget Jones, Queenie nadilazi taj okvir. Carty-Williams britko i beskompromisno propituje važne teme: rasizam, seksizam te kolektivne i individualne traume. Usprkos zadiranju u teška i tabuizirana pitanja, roman je prohodan i začinjen slengom, internetskom komunikacijom i duhovitim replikama.”

Knjiga je dobila dvije nagrade u sklopu prestižnih British Book Awards – još jedan odličan razlog za čitanje!

 

Knjigu možete nabaviti na webshopu izdavačke kuće Hena com.