Menu
NOVOSTI

Evo što uzrokuje valunge i pojačano znojenje u menopauzi

Upravo valunzi i napadi znojenja tijekom noći jedan su od glavnih uzroka lošeg sna, a znamo svi da poremećaji spavanja uzrokuju poremećaje u svemu, jer bez dovoljno sna jednostavno ne možemo funkcionirati.

Prema dr. Christane Northrup (Mudrost menopauze) valunge i napadaje noćnog znojenja potiču promjene neurotransmitera u mozgu, koje su djelomice posljedica poremećene razine estrogena ili u širem smislu poremećaja ravnoteže estrogena i progesterona.

Jer, osim što održava hormonsku ravnotežu, progesteron također umiruje središnji živčani sustav, posebice mozak. Znači da poremećaj ravnoteže estrogena može biti podražaj u mozgu koji na tijelo utječe slično kao adrenalin.

Ali, tvrdi ona, hormonski poremećaji nisu isključivi uzročnici poremećaja u spavanju. Valunzi su također posljedica nerazriiješenog stresa i tjeskobe te nerazriješenih pitanja koji se kriju iza tih simptoma.

Stoga zavirite u sebe, otkrijte što vas zapravo tišti i pokušajte to riješiti. Perimenopauza i menopauza su pravo vrijeme za to.
I pričajte nam…