Menu
NOVOSTI / ŽIVOTNI STIL

Ravan trbuh je moguć – pročitajte kako ga postići!

Poslovne obaveze, škola, obitelj, nedostatak kretanja, fast food, starenje, hormoni, yo-yo efekt, dugotrajno svakodnevno sjedenje su samo neki od razloga zašto je teško održavati trbuh vitkim.

Eliminacija suvišnih nakupina u predjelu abdomena ili trbuha, obično predstavlja jedan od najzahtjevnijih zadataka u procesu mršavljenja za čiju uspješnu provedbu nije dovoljno samo smanjiti energetski unos nego je puno važnija i utjecajnija kvaliteta prehrane u odnosu na kalorijski iznos koji mora biti manji od onog koji zadovoljava potrebe jer inače neće doći do potrošnje zaliha. Višak kilograma znatno povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 ili srčanih problema, ali posebno je opasno ako su te nakupine u predjelu trbuha. Za postizanje i održavanje ravnog trbuha nisu potrebne rigorozne dijete, ali je neophodno forsirati kvalitetnu prehranu i umjereni životni stil, a to ćete postići slijedeći naše današnje preporuke.

MOTIVACIJSKE TEHNIKE

Zavoljeti sebe – svatko od nas je jedinstven i razvijanje pozitivnog  pristupa svome tijelu, pomoći će vam živjeti zdravije, zadovoljnije i olakšat će napore postizanja željene figure.

Postavite realne dugoročne ciljeve – genetika ponajviše limitira brzinu kojom se možete rješavati suvišnog masnog tkiva, ali zasigurno nije limitirajuća. Umjesto fiksiranja na nerealistične pomake na vagi, pratite svoj napredak po konfekciji, ali morate biti svjesni da je konfekcijski broj na mjesečnom nivou  veliki i realističan cilj za sve sa skromnim genetskim predispozicijama.

Fotografirajte se redovito jer kao što kaže stara dobra poslovica, slika govori više od tisuću riječi, a objektivnom usporedbom fotki prije i sada najrealnije možete ocijeniti svoj napredak.

Potražite podršku u obitelji i kod prijatelja – ovaj detalj je puno bitniji ženama, jer one statistički dokazano imaju bolje rezultate u mršavljenju ako ih u tome podržava obitelj i ili prijatelji.

Smanjite količinu stresa jer je on jedan od glavnih uzročnika nakupljanju suvišnih kilograma u području trbuha. Izbjegavajte nepotrebno nerviranje oko stvari na koje ne možete utjecati ili ih trenutno ne možete promijeniti.

PREHRANA

Pokušajte u svakodnevnim navikama, kroz jednostavne promjene, bitno smanjiti kalorijski unos. Šlag i šećer izbacite iz kave, sokove zamijenite nezaslađenim biljnim čajem ili vodom.

Povećajte unos vlakana u prehrani jer ona smanjuju osjećaj gladi i apsorpciju masti. Dobri izvori vlakana su cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće, jabuke i ječam. Kod vlakana nije poželjno ni pretjerivati jer ako ih unesemo previše, izazvat će nadutost, a u takvom stanju možemo zaboraviti na ravan trbuh.

Uvijek kad spominjemo uravnoteženu prehranu neophodno je naglasiti potrebu zamjene rafiniranih namirnica kao što su bijeli kruh i šećer, složenim ugljikohidratima iz voća i povrća. Osim što su bogati vlaknima koja nam produžuju osjećaj sitosti, ovdje moramo istaknuti i  antioksidanse kao što su beta karoten i vitamin C, kojima posebno obiluje skupina narančaste boje. Dobar izvor beta karotena su mrkva, tikva, marelice i dinja, C vitaminom obiluju naranče, kivi i bobičasto voće. Kad spominjemo voće, tu ne ubrajamo  kupovne voćne sokove koji su nutritivno izuzetno skromni, a energetski visoki.

Selen

Selen je mineral čija nedostatna razina u organizmu ima direktnu vezu sa učestalošću pojave abdominalne debljine, a istraživanje je provedeno na više od 8000 ispitanika. Ljudi s nižom razinom selena i drugih antioksidansa u krvi imaju veći obujam struka od onih s većom razinom.Selen se nalazi u nerafiniranim namirnicama, osobito u integralnom brašnu, morskim plodovima, žumanjku, ribi, žitaricama i njihovim proizvodima, jetri, bubrezima, češnjaku i pivskom kvascu. Pušačima treba veća količina selena jer se pušenjem potiče stvaranje slobodnih radikala.

Proteini

Konzumiranje proteina čini nas sitim i povećava energiju, što je posebno bitno za one preko 40 godina koji se žele riješiti trbuha. Prevelike količine proteina mogu nepovoljno utjecati na rad bubrega koji bi trebali izlučiti višak, a to onda može prouzročiti gubitak kalcija. Otprilike jedna četvrtina dnevnog energetskog unosa trebala bi biti iz bjelančevina, a puno su poželjniji manje masni izvori kao što su riba i meso peradi ili nemasni mliječni proizvodi. Drugi izvrstan izbor su orašasti plodovi, ali kako oni imaju visoku energetsku vrijednost jedno serviranje dnevno bi trebalo biti dovoljno. Za ljubitelje egzaktnih brojki to bi značilo 24 badema ili 18 indijskih oraščića ili 35 kikirikija.

Čaša vina

Pivski trbuh nije slučajna sintagma jer neumjerena konzumacija alkohola vrlo lako može potencirati povećavanje masnih nakupina. Ipak vrlo umjerena konzumacija vina od 20 –ak čaša mjesečno ili jedne čaše skoro svaki dan za žene može biti i sredstvo protiv abdominalne debljine. Sve preko ove količine je kontraproduktivno.

Masti

Masti koje treba posve izbaciti su transmasne kiseline koje imaju visoku energetsku,  a nikakvu nutritivnu vrijednost, a nalaze se u pečenim gotovim proizvodima i čipsu.

Trebamo preferirati mononezasićene masne kiseline kao što su maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline koje nalazimo u ribi ili tofuu, a smanjivati uporabu omega 6 masnih kiselina koje dominiraju u kukuruznom ulju, pečenim proizvodima i jajima.

KAKO VAM  MOŽEMO POMOĆI IZRAVNATI TRBUH

Ako imate viška kilograma, obavezno uzmite tretman za mršavljenje koji će vam pomoći riješiti ih se. Sastoji se od ušne akupunkture, ljekovitog biljnog čaja ugodnog okusa i individualnih uputa o prehrani maksimalno prilagođenih svakom klijentu osobno.

Ako na trbuhu ima dubinskih uzroka starenja, uklanjamo ih pomoću HIFU-a.

Ako ga treba samo površinski smanjiti i zategnuti, napravit ćemo to s nekoliko tretmana CRYO LIFTINGA.

Ako postoje nerazmjeri u pojedinim dijelovima trbuha (npr. donji dio kritičniji od gornjeg), riješit ćemo ih smrzavanjem problematične regije CRYOVAC-om.

Boris Močinić, www.mocinic.hr.