Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Kako smanjiti stres u menopauzi

Menopauza je jedno od najizazovnijih životnih razdoblja kroz koje žene prolaze. Događaju se različite promjene u našim tijelima izazvane sve manjom proizvodnjom spolnih hormona – pogtovo estrogena.

Uz fizičke promjene poput gubitka menstruacije, noćnog znojenja, valunga, debljanja i onih psihičkih poput zaboravljivosti, razdražljivosti i čestih promjena raspoloženja nije čudo da mnoge žene zbog toga doživljavaju puno stresa.

Ali isto tako, što je žena više pod stresom simptomi menopauze mogu biti intenzivniji.

Naime, jedno šestogodišnje istraživanje objavljeno u američkom časopisu Menopause je pokazalo da žene koje su bile pod kroničnim stresom su imale 5 puta veću šansu da će u menopauzi imati valunge.

No, postoje različiti načini borbe protiv stresa izazvanog menopauzom.

1. Pazite na zdravlje

Naše opće zdravlje ima itekakvog utjecaja na intezitet simptoma menopauze. Ako se zatrpani obvezama, napravite popis prioriteta i posvetite se samo nekoliko njih. Isto tako, ako imate problema sa spavanjem, pred spavanje uklonite sve smetnje (mobitele, svjetlo, alkohol i cigarete) i napravite si kupku s eteričnim uljima koja će vas opustiti i pripremiti za dug i okrepljujući san.

2. Savjetujte se s liječnikom

Ponekad najbolju pomoć možemo dobiti od stručnjaka. Ako vas muči intenzitet vaših simptoma, ali ne znate kako se nositi s njima, potražite savjet i pomoć od svog liječnika. Danas postoji mnoštvo načina ublažavanja simptoma menopauze – od hormonske nadomjesne terapije do prirodnih rješenja. Isto tako, što više budete znali o svome tijelu u vrijeme menopauze, imat ćete veći osjećaj kontrole, a time će se smanjiti i stres.

3. Izdvojite vremena za nešto što vas veseli

Pozitivne emocije i misli imaju ogroman utjecaj na naše zdravlje. Manje su razine kortizola, hormona zaslužnog za stres što zauzvrat povoljno utječe na naš organizam. Zato je bitno uključiti barem jednu aktivnost u vašem danu koja u vama izaziva pozitivne emocije i opušta vas – a i da zaboravite malo na menopauzu. Fotografiranje, slikanje, šetanje uz plažu ili duga kava s dobrim prijateljicama su samo neke od aktivnosti koje mogu smanjiti stres izazvan menopauzom.

4. Ponekad recite “ne”

U jednom danu žene džongliraju s tisuće obveza, a što smmo starije, imamo dojam da obvezama nema kraja. To zahtijeva ogromne količine mentalne energije, a ulaskom u menopauzu možemo osjećati da više ne možemo tako spretno odrađivati svoje obveze kao i prije. Zato je bitno odrediti koje su obveze zbilja bitne, a koje smo si same nametnule, a bez kojih možemo. Naučite reći ne stvarima za koje znate da vam neće donijeti mnogo dobra i mislite malo više na sebe – ali bez grižnje savjesti. 🙂