Menu
NOVOSTI

Kako popraviti pamćenje u menopauzi

Odem u kuhinju… ma po što sam došla?! A sinoć smo gledali onaj film s onim glumcem koji je glumio u onom filmu… ma na vrh mi jezika… i tako dalje i tako dalje. Jesam li dementna? Ne, samo sam u menopauzi. Znanstvenici su utvrdili kako čak dvije trećine žena u menopauzi ima problema s pamćenjem i koncentracijom. Pogađate i za to je kriva neravnoteža estrogena i progesterona. Simptomi su obično najteži u prvoj godini poslijemenopauze, a kasnije se popravljaju. Ako vam se ne da čekati, evo kako si trenutačno možete barem malo popraviti stanje:

Smanjite stres
Kao i za mnogo drugih problema i za probleme s pamćenjem je odgovoran stresan način života. Stoga smanjite obveze koje ste si natrpali i pokušajte naći što više vremena za odmor.

Zapisujte obaveze
Ako baš ne možete smanjiti količinu obaveza koje su uz to i prilično raznolike (jer ipak smo mi stručnjakinje za multitasking), zapisujte, zapisujte i zapisujte. I naravno zapišite gdje ste si ostavile podsjetnik :).

Ginko biloba
Studije pokazuju kako ginko biloba može pomoći kod problema s pamćenjem jer se navodno njegovim uzimanjem poboljšava protok krvi u mozak. Naravno prije uzimanja, posavjetujte se s liječnikom i ljekarnikom.