Menu
NOVOSTI

Preporuka za čitanje | Miranda July – Baš ti, baš tu

Niste davno bile u kazalištu ili jeste, ali svejedno ne znate koja je dobra predstava? Niste davno ni pročitale dobru zbirku priča ili jeste, ali vam svejedno treba preporuka za novu?

Evo nas ovoga tjedna s dvostrukom preporukom – tako nam se posložilo 😊

U zagrebačkom Studiju Exit pogledale smo predstavu Baš ti, baš tu u režiji Brune Bebić te dramatizaciji i izvedbi poznate glumice Vanje Matujec. Predstava Baš ti, baš tu nastala je prema knjizi No one belongs here more than you, Mirande July, a u Hrvatskoj je u prijevodu Mime Simić izašla u izdanju Vuković & Runjić pod istoimenim naslovom kao i predstava .

I sad što je dobro – knjiga ili predstava? Baš sve, baš obje.

Miranda July slavna je umjetnica nagrađena prestižnim nagradama upravo za ovu zbirku pripovjedaka. U središtu njezinih duhovitih i počesto crnohumornih priča je usamljena žena našeg doba koja fantazira o nekom drugom, stvarnom životu. Upravo tu junakinju izvanredno je živo i iskreno na maloj sceni Studija Exit donijela Vanja Matujec, uz pomoć Brune Bebić.

Iz knjige su izvrsno odabrane priče i dijelovi priča koje u prvi plan stavljaju borbu protiv usamljenosti i odvojenosti od stvarnog života. A boriti se može i tečajem romantike, ženskim prijateljstvom ili podučavanjem plivanja u vlastitoj kuhinji. Čitav jedan život izvanredno je predočila na sceni Vanja Matujec, ogolivši se pred gledateljima hrabro i do kraja.

Odgovor na pitanje iz naslova saznat ćete ako pogledate ovu izvrsnu predstavu i pročitate jednako dobru zbirku priča Baš ti, baš tu.