Menu
NOVOSTI

Dr.med.spec. Ivana Nola: kakve posljedice stres ostavlja na licu

Promjene na koži zbog stresa su češće nego što mislite. Iako se na prvu čine odvojeni, stres i koža su itekako usko povezani. Nažalost, brzi način života, manjak sna, loša prehrana kao i svakodnevna izloženost stresu su odličan temelj za probleme s kožom.

Ako uz to još dodate posljedice menopauze koje se također kod nekih žena očituju na koži (bore, smanjena elastičnost kože, suhoća, crvenilo itd.) lako se da zaključiti da su promjene na koži najvidljivija manifestacija stresa, napominje naša sugovornica dr. med. spec. dermatovenerolog Ivana Nola iz Dermatologije Nola.

U nastavku pročitajte kakve posljedice kronični stres ostavlja na licu.

Stres izaziva akne

Jedna od najčešćih i svima najpoznatijih promjena na koži prilikom stresa, mogu biti akne. Kako napominje Ivana Nola, razlog tome je pojačano lučenje sebuma kojeg izlučuju žlijezde lojnice. Napominje da iako stres može izazvati akne, ali ih i dodatno pogoršati jer se ljudi diraju po licu.

Kad je tijelo pod stresom, pojačano proizvodi hormon kortizol. Kortizol se zatim veže na uljne žlijezde i zato slijedi povećano izlučivanje sebuma koji izaziva akne.

Akne mogu izazvati nedostatak samopouzdanja i dodatan stres. Zato često ih mnogi istiskuju što dodatno pogoršava stanje kože.

Stres izaziva mašćenje lica

Stres može izazvati i mašćenje lica, pogotovo u takozvanoj T zoni (područje čela, nosa i brade), objašnjava dr. Nola. Dolazi i do mašćenja vlasišta kose što također može izazvati svrbež.

Stres izaziva svrbež

Poznato je da stres djeluje na slabljenje imuniteta. Posljedica toga može biti disbalans dobrih i loših bakterija u crijevima (disbioza) i na koži. Posljedica mogu biti upravo osipi i crvenilo koji izazivaju svrbež.

Dr. Nola napominje da mogu biti i prisutni takozvani lišajevi koji se manifestiraju kao crvene, ljuskaste mrlje što također izazivaju svrbež.

Stres izaziva bore

Kad smo pod stresom, često smo loše volje i više se mrštimo. No, samo mrštenje neće izazvati bore. Naime, lučenje visokih razina kortizola, oštećuje se barijera kože i smanjuje se razina kolagena i elastina čija je uloga održavanje kože elastičnom i zdravom.

Ovo može biti još izraženije kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu jer se tada prirodno smanjuje razina kolagena. Osim toga, stres može izazvati i suhoću kože, a suha koža zauzvrat utječe i na veću vidljivost bora.

Stres pogoršava simptome kožnih bolesti

Psorijaza ili rozaceja su česte kožne bolesti čiji simptomi mogu biti intenzivniji u periodima izloženosti stresu.

Kako se nositi sa stresom

  1. Odvojite vrijeme za hobije ili aktivnosti koje vas opuštaju
  2. Redovito se krećite (vježbanje, šetanje, boravak u prirodi)
  3. Meditirajte
  4. Pazite na prehranu (šećer i jednostavni ugljikohidrati dodatno pogoršavaju reakciju tijela na
    stres)
  5. Spavajte 7 do 9 sati
  6. Ako vam stres ometa svakodnevno funkcioniranje obratite se psihologu ili psihoterapeutu

Foto: Pexels/Unsplash