Zašto nas u menopauzi svrbi koža i što može pomoći

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Svrbi, svrbi, užasno svrbi 😒 Svrbež kože jedan od uobičajenih simptoma predmenopauze i menopauze, a uzrokuje ga naravno pad estrogena, ali i kolagena. Kako nam se snižava razina hormona, tako i kolagenski sloj kože postaje sve tanji, pa osim što svrbi, vidljivo je i stanjivanje kože.
Što može pomoći?

1. Povećajte unos omega-3 masnih kiselina
Na našem portalu smo već  pisali kako su omega-3 masne kiseline dobre za štošta u ovome razdoblju, pa tako i za svrbež kože. Ima ih u srdelama, lješnjacima i jajima.

2. Povećajte i unos antioksidansa
Antiosidansi su također jako važni u ovome razdoblju, a osim u maslinovom ulju ima ih dosta u vitaminima C i E i pomažu u izgradnji kolagenskog sloja.

3. Pijte, pijte, pijte, ali ne alkohol
Naravno vodu 😁 Stručnjaci kažu da valja piti 6-8 čaša vode dnevno, kako bi se spriječila dehidracija kože, koju između ostalog uzrokuju i smog, stres i nedostatak sna, a to sve može potaknuti i svrbež.

4. Ne pod vrući tuš
Iako nam se na koncu napornog dana vrući tuš može činiti kao savršeno sredstvo za opuštanje, vruća voda isušuje kožu, pa je možda ipak bolje okrenuti ručicu na mlaku vodu. I naravno koristite losion i mlijeko za vlaženje kože.

Ostavi komentar

Pratite nas

Newsletter