Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Prištići u menopauzi – zašto se događaju i kako ih se riješiti

Tinejdžersko doba je najčešće obilježeno, osim divljanjem hormona, prištićima, odnosno aknama. Prolaskom ove životne faze mnogi misle da više ne mogu dobiti prištiće. No, moguće ih je dobiti bilo kad, pa i u menopauzi.

Ako nas čitate, vjerojatno već znate tko je “krivac” za to. Naravno, hormoni.
Naime, hormonalne promjene u menopauzi mogu dovesti do povišene razine muških spolnih hormona u odnosu na ženske spolne hormone. Približavanjem žena menopauzi opada proizvodnja estrogena, dok razine muških hormona ostaju iste.

Osim toga, muški spolni hormoni potiču kožne masne žlijezde i folikule kose, a više razine utječu na pojavljivanje akni. 

No, hormonalni disbalans nije jedini razlog za pojavu akni u menopauzi.
Još neki uzroci pojave akni su:
– stres
– druga medicinska stanja
– kozmetički proizvodi koji zatvaraju pore
– genetska predispozicija

– nezdrava prehrana

 

Kako se riješiti akni u menopauzi?

  • Operite lice ujutro i navečer

Operite i očistite lice ujutro i navečer samo vodom ili uz korištenje nježnih preparata za čišćenje lica (ovisno o vašem tipu kože). Nikako ne koristite alkohol i ne pretjerujte u čišćenju lica. Time skidate prirodna ulja u koži koja je štite što  može dovesti do još većeg izbijanja akni.

  • Izbjegavajte industrijski obrađenu hranu

Pod ovim se podrazumijevaju slatkiši, jednostavni ugljikohidrati koje nalazimo u pekarskim proizvodima. Oni povišavaju razine inzulina što dovodi do povećane proizvodnje masnoća u koži koje izazivaju akne.

Prema nekim istraživanja, manjak cinka se dovodi u vezu s povećanom razinom androgenih hormona. Ovaj mineral možete pronaći u povrću poput mahuna,graška, u bundevinim sjemenkama, govedini ili kamenicama. Unosom cinka ćete poboljšati i svoj imunološki sustav i zacijeljivanje rana. 

Antioksidansi su također bitni za smanjivanje antiupalnih procesa u tijelu koji mogu dovesti i do akni. U svoju prehranu uvrstite neke od ovih namirnica koje su bogate antioksidansima:
– špinat

– rajčice

– borovnice

– orašasto voće

– avokado

– riba

  • Isprobajte ulje čajevca

Akne se mogu ublažiti ili ukloniti medicinskim preparatima, ali i prirodnim putem. Jedna od najboljih prirodnih rješenja za akne je eterično ulje čajevca. Ono ima antiupalno i antibakterijsko djelovanje te isušuje prištiće i čisti kožu. Bitno je naglasiti da se ne koristi nerazrijeđeno, već u kombinaciji s nekim drugim uljem, primjerice maslinovim ili bademovim.