Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Odobren lijek za valove vrućine!

Službena medicina donedavno je, a u mnogim krajevima još uvijek, odbacivala valunge kao ozbiljan problem, pa su žene često doživljavale odmahivanje rukom i napominjanje da jednostavno trebaju proći i izdržati to razdoblje, baš kao njihove majke i bake, koje se nisu “žalile”.

Nasreću, osim u javnom prostoru, a zahvaljujući ponajprije medijima poput našeg, te slavnim osobama koje su u posljednje vrijeme prigrlile menopauzu, narativ se počeo mijenjati čak i u znanosti.

Tako su valunzi prepoznati kao stvarni neurološki simptomi koji mogu značajno poremetiti svakodnevni život preko 75 posto svih žena koje prolaze kroz menopauzu.

U nadolazećim godinama očekuje se da će globalni broj žena u postmenopauzi prijeći milijardu. Ipak, mnoge se žene još uvijek suočavaju sa izazovima u pristupu odgovarajućoj skrbi za menopauzu, dok istraživanja o učinkovitom upravljanju simptomima menopauze zaostaju.

Iako hormonska nadomjesna terapija (HNL) može biti vrlo učinkovita za valunge, nije indicirana za žene s poviješću hormonski osjetljivih karcinoma ili određenih poremećaja zgrušavanja krvi, između ostalih kontraindikacija. Sve donedavno, antidepresiv paroksetin bio je jedini nehormonski lijek za valunge koji je odobrila FDA.

Stoga se vrlo ohrabrujućom čini vijest kako je Američka agencija za hranu i lijekova (FDA)  12. svibnja odobrila Veozah, novi nehormonski lijek namijenjen liječenju umjerenih do teških valova vrućine, a koju je prenijela znanstvenica dr. Lisa Mosconi, koja već duže istražuje razne menopauzalne tegobe.

Za sve vas koje se pitate što je Veozah, evo odgovora:  (fezolinetant) je antagonist neurokinin 3 (NK3) receptora. Djeluje tako da se veže i blokira aktivnost NK3 receptora u hipotalamusu, području mozga koje regulira tjelesnu temperaturu.

 

Kako se uzima?  Veozah je oralna tableta koja se uzima jednom dnevno.

Je li učinkovit? Veozah je prošao dva randomizirana, placebom kontrolirana, dvostruko slijepa klinička ispitivanja faze 3. U oba ispitivanja liječenje je značajno smanjilo učestalost umjerenih do jakih valunga, za oko pet epizoda dnevno.

Postoje li nuspojave?  Moguće nuspojave uključuju G.I. problema i povišenih jetrenih transaminaza. Stoga je prije i tijekom liječenja potrebno napraviti analizu krvi kako bi se pratila funkcija jetre.

Veozah nije besplatan, pa se tako navodi  da zaliha od 30 dana košta 550 dolara ( Astellas Pharma), ali postoji mogućnost da neke vrste osiguranja u Americi uvrste Veozah na recept, odnosno odobre popuste.

S plaćanjem ili ne, Veozah je vjerojatno samo prvi u nizu lijekova koji bi mogli poboljšati kvalitetu života žena koje ne ispunjavaju uvjete za HNL ili oni koje zanimaju alternativni tretmani. Ovo odobrenje FDA također naglašava sve veće priznanje simptoma menopauze i važnosti njihovog rješavanja od strane struke!

Jer nije dovoljno preživjeti – važno je kvalitetno živjeti!