Menu
ZDRAVLJE / ŽIVOTNI STIL

Oprez! Preintenzivan trening može povisiti razinu stresa

“Kad treniramo, u tijelu nam raste razina stresa. Nakon treninga ona se spušta, čak i opada na nižu razinu od one prije početka treninga. No budući da smo tijekom perimenopauze osjetljivije na stres, tijelu može biti ponešto teže nego inače definirati taj tres i koje signale i “mjere” će mozak poduzeti oko toga. Svaki stres je stres, a kad hormoni stresa rastu, progesteron i estrogen opadaju”, ističe Katarina Wilk u svojoj knjizi Snaga perimenopauze. A mi bismo dodali – u tom razdoblju nikako nam nije cilj da na progesteron i estrogen opadaju – to nam se ionako događa i ne pomaže nam baš, zar ne!?

S nama će se složiti i Katarina nastavivši u istom tonu – Ako promislimo kako ti hormoni prirodno opadaju tijekom perimenopauze, onda možda nije baš dobro raditi nešto što uzrokuje da još više opadaju? Možda nije loša ideja odustati od tog maratona, ako prolaziš kroz teže razdoblje? Podsjećam na to da je sve ovo individualno i ako se ti osjećaš odlično dok se pripremaš za maraton, onda ćeš dakako i nastaviti s time. No ako si počela opažati tegobe nakon napornih treninga, možda ne bi bilo loše da pokušaš smanjiti intenzitet treniranja i vidiš hoće li to išta promijeniti.

U američkom časopisu Fitness Journal sažeto je više studija o temi “treniranja u doba tranzicije”, dakle tijekom perimenopauze, a mnogi stručnjaci slažu se da su aktivnosti srednjeg intenziteta koje podižu puls puno bolje od onih visokog intenziteta. Što sam više studija o tome pročitala, to su mi jasnije bile prednosti mirnijeg treniranja tijekom perimenopauze. Barem za probleme sa spavanjem. Mnogi smatraju kako trening tjera čovjeka “preko ruba” nakon čega se tijelo izmori, no nije stvar samo u tome. Težak trening može i povisiti razinu stresa, pa tijelu duže treba da se opusti. Ako se osjećaš umornijom nego ranije, možda bi trebala malo odahnuti. Tijekom perimenopauze tijelo je ionako već pod stresom, pa mu treba više mira i opuštanja, a ne dodatnog stresa.

Ako već intenzivno treniraš, obrati pozornost na to osjećaš li se nabrijano nakon vježbanja. Ako da, možda bi trebala kombinirati intenzivne vježbe s malo blažima. A ako i bude trenutaka kad ti se jedva da odraditi trening, samo budi zahvalna za svaki put kad si ga uspjela dovršiti.”

Promislite o ovome i osvijestite je li vam teže zaspati ako predvečer trčite ili se bavite nekim intenzivnijim treningom – ako s tim nemate problema, samo nastavite, ali ako imate, možda je vrijeme da krenete na neki laganiji trening ili da večernji trening zamijenite jutarnjim.

Jer dobar san je ipak najvažniji od svega, zar ne?