Menu
NOVOSTI

Što sve sadrži hrana koja zapravo nije hrana

Budući da često pišemo o hrani, o onome što je zdravo te onome što bismo trebali izbjegavati, a ponekad i podijelimo koji zanimljivi recept s vama, danas smo vam priredili nekolicinu zanimljivih tajni prehrambene industrije koje vjerojatno niste znali, a mogle bi vam pomoći u razlučivanju zdrave od nezdrave hrane kod kupnje.

Zabavite se s nama čitajući ove činjenice, a garantiramo da ćete i naučiti nešto novo!  🙂

1.Ribani sirevi i žitne pahuljice sadržavaju piljevinu. Da, dobro ste pročitali – celuloza, drugim riječima piljevina, koristi se u preradi ribanih sireva i žitnih pahuljica kako bi se izbjeglo zgrušavanje i lijepljenje proizvoda.

2. Kupljeni umaci za salatu sadrže SPF kremu. Umaci za salate iz dućana često sadrže titanijev dioksid, sastojak koji se nalazi u plastici, boji za zidove i kremama za zaštitu od sunca.

3. Hamburger može sadržavati velik broj nepoznatih mesa. Hamburgeri koje kupimo u dućanu često su spoj mišićnih tkiva mnogih životinja, ne samo krava.

4. Bijela čokolada nije zapravo čokolada. Unatoč svom imenu, bijela čokolada nema komponente prave čokolade u sebi već se proizvodi od šećera, mliječnih proizvoda, vanilije, lecitina i kakao maslaca.

5. Gumeni bomboni i automobili koriste isti vosak za sjaj. Jeste li se ikada pitali zašto su neki gumeni bomboni sjajniji od drugih? Sjajni gumeni bomboni prekriveni su karnauba voskom, istim voskom koji se koristi za poliranja automobila.

6. Losos iz uzgajališta obojen je rozo. Divlji losos prirodno je roskaste boje zbog učestale konzumacije račića i malih školjki. Losos iz uzgajališta ima drugačiju prehranu, stoga uzgajivači dodaju biljne pigmente,karotenoide,ribljoj hrani kako bi bijeli losos iz uzgajališta „poprimio“ nijansu divljeg lososa.

7. Med se nikada ne može pokvariti. Spoj niske razine vlage te visoke razine kiseline čini med izuzetno otpornim na kvarenje. Čak i bakterije koje dođu u kontakt s medom u zatvorenoj staklenci umiru odmah. To objašnjava posude meda stare tisućama godina koje su arheolozi pronašli, s još uvijek svježim medom unutra.