Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Zašto nastaje hiperpigmentacija i što može pomoći

Koža ima prirodnu boju, neovisno o izloženosti suncu, koju zovemo pigmentacijom. Ta boja ovisi o stanicama kože koje se zovu melanociti i jedinstvene su po tome što proizvode pigmente poznate kao melanin. Melanin koji se nalazi u koži služi kao prirodna zaštita od ultraljubičastih (UV) zraka koje emitira sunce.

Hiperpigmentacijom nazivamo pojave na koži u obliku tamnih mrlja. Ljudi s tamnom kožom obično su više pogođeni znakovima hiperpigmentacije nego oni sa svijetlom jer je pigmentacija kože jača kod tamne kože.

Uzročnici smeđih mrlja

Sunce je glavni faktor rizika za pojavu hiperpigmentacijskih mrlja. Prekomjerno izlaganje suncu kroz vrijeme za rezultat ima prekomjernu proizvodnju melanina, što dovodi do stvaranja pigmentiranih mrlja ili pjega. Često osoba koje rade na otvorenom, poput građevinskih radnika, dobivaju pjege ranije nego kod drugih. Pjege pogađaju 90 % bijele rase starije od 50 godina, a pogođeni su i svi tipovi kože.

Hormonalne promjene, u trudnoći ili kod uzimanja oralnih kontraceptiva, također mogu izazvati hiperpigmentaciju. Povišena razina ženskih spolnih hormona potiče razvoj pigmentacije, pa se takozvana melazma kod većine žena razvije u trudnoći ili neposredno nakon poroda.

Upalni procesi na koži poput akni ili izlaganja suncu nakon laserskih tretmana kože, mogu ostaviti i ožiljke i hiperpigmentacijske mrlje.

Lentigo ili staračke pjege tamne su točke na koži koje se često viđaju i znak su da koža stari i mijenja se. One nastaju djelovanjem sunca i godina na kožu, pa su vidljive na otkrivenim dijelovima, i to ne samo lica, nego vrata, dekoltea i ruku! Podjednako nastaju i u muškaraca i u žena, ali ih žene češće doživljavaju kao estetski nedostatak.

Osim navedenih, hiperpigmentacijske mrlje mogu nastati i zbog korištenja lijekova, uslijed nekih kroničnih bolesti, zbog nedostatka vitamina, zagađenog okoliša,  ali i izlaganja plavom svjetlu, na koje često zaboravljamo.

Danas za tretman hiperpigmentacija postoje rješenja. U nastavku vam donosimo nekoliko koraka za čim uspješniji rezultat tretmana:

Zaštita od sunca: Svakodnevno korištenje kreme za zaštitu od sunca s visokim faktorom SPF50+ tijekom cijele godine je vrlo važno za sprečavanje pogoršanja hiperpigmentacije. Također, tijekom sunčanijih mjeseci u godini nosite šešir i sunčane naočale kad ste izloženi suncu.

Pravilna prehrana: Uravnotežena prehrana bogata antioksidansima može podržati zdravlje kože. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu doprinijeti hiperpigmentaciji.

Savjetovanje s dermatologom: Ako se hiperpigmentacije izazvane suncem  ne smanjuju upotrebom dermokozmetičkih proizvoda, konzultirajte se s dermatologom koji će u dogovoru s vama pronaći najbolje tretmane i/ili terapiju za vas i vašu kožu.

Ciljane kreme i serumi koji sadrže kvalitetne i posebne sastojke mogu pomoći u izbjeljivanju tamnih mrlja i poboljšanju teksture kože.

Novo i učinkovito rješenje

Upravo takva inovacija stiže iz Dermatološkog laboratorija Ducray, a temeljena je na najnovijim znanstvenim dostignućima i kreirana u suradnji s pacijentima. Njihovo novo, učinkovito rješenje predstavlja pravu revoluciju u tretmanu smeđih mrlja izazvanih suncem i prilagođeno je svim vrstama hiperpigmentacija*. Rezultati su vidljivi već nakon 2 tjedna primjene.**

Melascreen koncentrat protiv mrlja sveobuhvatno je dermatološko rješenje koje sadrži visoko koncentrirane aktivne sastojke za učinkovito depigmentiranje svih vrsta smeđih mrlja, i to u svakoj fazi njihova nastanka.

Za njegovu učinkovitost zaslužno je udruženo djelovanje tri visoko koncentrirana djelatna sastojka. Azelaična kiselina i hesperidin metil halkon svojim depigmentirajućim djelovanjem reguliraju prekomjernu proizvodnju melanina odgovornog za stvaranje mrlja. Glikolna kiselina potiče uklanjanje mrtvih stanica s površine kože kako bi se smanjio intenzitet smeđih mrlja.

Krema je lagane teksture s nemasnim i neljepljivim završetkom, a formulirana je kako bi se rizik od alergijskih reakcija sveo na minimum. Nekomedogena je i ne sadrži parfeme. 84 posto sastojaka je prirodnog porijekla.

*Trudnička maska – melazma, kontracepcijska maska, mrlje nakon akni.

**Kliničko ispitivanje pokazuje izuzetno visoku stopu zadovoljstva nakon jednog mjeseca korištenja proizvoda. Čak 98 posto ispitanica navodi da su smeđe mrlje intenzivno smanjene, a njih 94 posto navodi da je njihov ten homogeniji i ujednačeniji.

Svakodnevna njega

A za svakodnevnu zaštitu kože lica od negativnog zračenja sunca novi Melascreen program uključuje i dva proizvoda za svakodnevnu njegu koji sprječavaju i umanjuju pojavu smeđih mrlja. Stoga kako biste održali vidljive rezultate tijekom vremena i trajno sačuvali ujednačen i blistav ten,

koristite Melascreen zaštitni fluid protiv mrlja SPF 50+ ili Melascreen zaštitnu kremu protiv mrlja SPF 50+, ovisno o tipu vaše kože.

Melascreen zaštitni fluid protiv mrlja SPF 50+ svakodnevno štiti i sprječava pojavu smeđih mrlja, a namijenjen je za normalnu do mješovitu kožu. To je „Dry touch“ fluid lagane hidrirajuće teksture s nevidljivim završetkom i odlična je podloga za šminku.

Melascreen zaštitna krema protiv mrlja SPF 50+ djeluje kao i fluid, a namijenjena je za suhu kožu. Ima hidratizirajući učinak, nemasna je pa je odlična podloga za šminku. Osim toga, otporna je na  vodu i znoj. I fluid i krema su nekomedogeni.

I za kraj važno je napomenuti da tretman hiperpigmentacije može potrajati neko vrijeme prije nego što vidite vidljive rezultate, stoga budite strpljivi i dosljedni u primjeni preporučenih tretmana.

*Kliničko ispitivanje provedeno pod dermatološkom kontrolom na 47 žena (trudnička maska – melazma, kontracepcijska maska, mrlje nakon akni) tijekom 2 mjeseca. Rezultati nakon 2 tjedna.

**Kliničko ispitivanje je provedenom pod dermatološkom kontrolom na 47 žena (trudnička maska – melazma, kontracepcijska maska, mrlje nakon akni) tijekom 2 mjeseca. Rezultati nakon 1. mjeseca upotrebe. % zadovoljstva.