Menu
ZDRAVLJE

Kosa će rasti brže ako se budete pridržavali ovih 7 savjeta

Duga, sjajna i gusta kosa je san mnogih žena, ali je jedan onih koje je teže dosegnuti.

Kosa u prosjeku raste 1,5 cm mjesečno, no može li rasti brže? Iako kosa ovisi i o genetici, može se postići da raste brže.

Ali za to je potrebno pridržavati se mnogo toga – od načina na koji se njeguje kosa do konzumacije određenih namirnica koje potiču rast kose.

1. Ne perite kosu svaki dan

Ako vam se kosa brzo masti, vjerojatno ju češće perete. Iako se to čini zdravorazumski, zapravo je pogrešno jer će vam se tad pogotovo kosa mastiti.

Naime, u kosi se nalaze prirodna ulja čiji balans često poremeti neprimjerena upotreba šampona. Zato stručnjaci preporučuju pranje kose svaka tri do četiri dana. Međutim, mogu se koristiti suhi šamponi koji su sad dio redovnog asortimana preparata za njegu kose.

2. Jedite hranu bogatu cinkom i proteinima

plodovi-mora

Plodovi mora su odličan izvor cinka.

Cink je element koji je ključan za zdravu i snažnu kosu. Manjak cinka može uzrokovati gubitak kose, tako da svakako pazite da jedete hranu koja je bogata ovim mineralom. Cink se nalazi u jetrici, govedini, špinatu, grahoricama.

Proteini su također bitni za kosu – naime, 90% kose se zapravo sastoji od proteina keratina. Bjelančevinama su bogate namirnice poput jaja, piletine i puretine, zrnati sir, orašasti plodovi ili plodovi mora. Svakako, osim toga treba općenito imati zdravu i raznovrsnu prehranu koja pozitivno utječe na cjelokupno zdravlje, a samim time i kose.

3. Nemojte sasvim osušiti kosu sušilom

Ako sušite kosu sušilom, ne biste je trebali do kraja osušiti. Ostavite vrhove vlažnima. Tako ćete spriječiti isušivanje kose, zbog čega se vrhovi brže lome i posljedično kosa sporije raste. Ljeti kosu možete sušiti na suncu.

4. Nježno češljajte kosu

Često, pogotovo kad smo u žurbi, brzo i grubo očetkamo kosu. Međutim, prilikom četkanja ili češljanja kose važno je biti vrlo nježan i ne čupati je. Pregrubo češljanje može oštetiti kosu i usporiti njezin rast.

5. Smanjite ili prestanite koristiti pegle za kosu

Upotreba vrućih preparata za kovrčanje ili ravnanje kose može uzrokovati oštećenja i dodatno usporiti rast kose.

6. Ne nosite često kosu u repu

Kosa u repu je požarno rješenje kada nam je masna ili nam se ne sviđa oblik frizure pa je samo zavežemo. Međutim, upotreba gumica za kosu, pogotovo onih jeftinih, može oštetiti vrhove. Bolje je koristiti gumice spirale koje su puno nježnije prema kosi. Osim toga, pritisak koji izaziva dugotrajno nošenje kose u repu također uzrokuje stres vlasišta.

7. Ne zaboravite podšišati kosu svakih 6 do 8 tjedana

 

Važno je i povremeno posjetiti frizerski salon i podšišati kosu. Redovitim šišanjem se riješavamo oslabljele i oštećene kose i omogućavamo rast nove. Dovoljno je šišati se svako 6 do 8 tjedana.

Za više savjeta o održavanju kose, pročitajte članak 5 savjeta za gustu i zdravu kosu. 

 

Foto: Unsplash