Menu
ZDRAVLJE

Koliko je tamna čokolada dobra za zdravlje?

Više smo puta spominjali tamnu čokoladu kao jednu od namirnica koja može itekako pozitivno utjecati na zdravlje i pogotovo zdravlje žena koje prolaze kroz menopauzu. 

Danas ćemo se više posvetiti ovoj čudesnoj namirnici i istražiti kakav utjecaj čokolada ima na različite funkcije u organizmu te koliko je dobra za zdravlje

Odlomite kockicu-dvije najfinije tamne čokolade i nastavite čitati. 

Kakaovac – hrana bogova

Da bismo uopće razumjeli čokoladu, moramo se vratiti na njen početak. Naime, čokolada se proizvodi iz kakaa, odnosno kakaovca. To je biljka čije podrijetlo seže u Južnu i Srednju Ameriku. Kulture Maja i Azteka su iznimno cijenile ovu biljku i zauzimala je važno mjesto u njihovoj mitologiji, ali i svakodnevnom životu. Najbolji dokaz toga jest činjenica da su napitak od kakaa zvali napitkom bogova

Nakon više stoljeća, čokolada još uvijek igra veliku ulogu u zapadnjačkoj kulturi, ali najviše kao slatkiš. Naime, industrijski proces proizvodnje je takav da se u čokoladu stavlja puno šećera, mlijeka i dodanih šećera, a malo kakaa pa ona nema onoliku nutritivnu vrijednost koliku bi trebala imati.

Srećom, na tržištu je moguće nabaviti čokoladu s većim udjelom kakaa (takva se čokolada naziva tamna čokolada) kao i kakao. 

Upravo se tamna čokolada (ona koja sadržava minimalno 70% kakaa) preporučuje kao zamjena za običnu čokoladu i druge slatkiše i grickalice.

Zašto? Naime, tamna čokolada je puna nutrijenata koji pozitivno djeluju na naše zdravlje.

U nastavku slijede samo neke od dobrobiti tamne čokolade.

  • Tamna čokolada pomaže u mršavljenju

Iako na prvu zvuči nelogično, tamna čokolada ima određene karakteristike koje mogu pomoći u procesu mršavljenja. Prvo, tamna čokolada ima nizak glikemijski indeks što znači da ne podiže razinu šećera. Drugo, neka su istraživanja pokazala da tamna čokolada  ne povećava apetit već čak smanjuje razinu grelina, hormona koji potiče glad. 

Međutim, važno je imati na umu da je tamna čokolada također bogata kalorijama i mastima, a mnoge sorte sadrže velike količine dodanog šećera.

Prema medicinskom portalu Healthline, 28 grama tamne čokolade sadrži 155 kalorija i 9 grama masti.  

Naravno, neće samo čokolada pomoći u mršavljenju. Mršavljenje je rezultat zdrave prehrane i redovite fizičke aktivnosti. 

  • Tamna čokolada poboljšava raspoloženje

Kad smo tužni ili loše volje nešto nas vuče prema čokoladi i nakon što pojedemo nekoliko kockica (a netko i više od toga 😉 ) se osjećamo bolje. Znanost ima objašnjenje za to. Neka su istraživanja pokazala da konzumacijom čokolade se povećava razina serotonina, hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje, dok magnezij i aminokiselina triptofan djeluju umirujuće na živce. 

Česta izloženost suncu, starenje i nedovoljna hidratizacija kože ne utječu dobro na nju i ubrzavaju proces starenja koje se najviše očituje u pojavi bora.

Srećom, tamna čokolada je bogata antioksidansima flavonoidima koji koži pružaju zaštitu tako što održavaju njenu elastičnost i smanjuju štetu nastalu utjecajem sunčevih zraka. 

  • Tamna čokolada štiti krvožilni sustav

Već spomenuti antioksidansi kao i minerali i vitamini prisutni u tamnoj čokoladi imaju pozitivan učinak i na krvožilni sustav. Naime, flavonoidi potiču cirkulaciju i time bolju prokrvljenost krvnih žila, ali i smanjuju upale.

  • Tamna čokolada je puna nutrijenata

Naravno, sve ove karakteristike ne bi bile moguće da tamna čokolada nije puna nutrijenata. Ova je namirnica predstavlja dobar izvor kalcija, kalija, magnezija, željeza, ali i vitamina E, B12, B2 i B3

Još jednom naglašavamo da se navedene dobrobiti odnose na čokoladu s visokim udjelom kakaa (najmanje 70%) i koja nema dodane šećere. Ako volite gorko, neće vas šokirati okus tamne čokolade, ali ako ne priznajete ništa što nije slatko, trebat će vam vremena da se  naviknete na specifičan okus tamne čokolade.

Foto: Unsplash/Wikimedia commons