Menu
ZDRAVLJE

Povisite serotonin s ovom zdravom i ukusnom hranom

 

Na našem smo portalu već spominjali hormon serotonin, kemikaliju u mozgu koja sudjeluje u različitim tjelesnim procesima (spavanje, pamćenje, jedenje, zgrušavanje krvi itd.), ali je najpoznatija po svom utjecaju na raspoloženje.

Manjak serotonina može dovesti do lošeg raspoloženja, čak i mentalnih bolesti poput depresije i anksioznosti, dok je visoka razina serotonina povezana s pojačanom živčanom aktivnošću i osteoporozom. 

 

Jedan od čestih simptoma menopauze su upravo oscilacije u promjeni raspoloženja, a depresija je također česta među ženama u menopauzi, tako da je za njih veoma bitna razina serotonina u mozgu.

 

Da bi se serotonin proizveo, potreban je prvo tryptophan čijom sintezom i nastaje serotonin. Srećom, triptofana ima u različitim namirnicama. 

 

Stoga, ako imate snižene razine serotonina, probajte ih povisiti sa sljedećim zdravim i ukusnim namirnicama.

 

Patlidžan

 

Patlidžan ili balancana sadrži triptofane koji se sinteziraju u serotonin i tako utječu na niz procesa u tijelu, od raspoloženja do probave.
No, to nije jedina dobrobit ovog ljubičastog povrća.

Patlidžan je bogat željezom i magnezijem koji su bitni za borbu protiv anemije, regulira razinu kolesterola u tijelu, a zbog malog broja kalorija (25 kalorija u 100 grama!) i visokog udjela vlakana je idealan za one koji žele regulirati svoju tjelesnu težinu.

 

Jaja

 

Jaja, a pogotovo žumanjci predstavljaju bogat izvor triptofana. Ujedno su i bogat izvor proteina, željeza i luteina, aminokiseline koja je dobra za zdravlje očiju. 

 

Jaje se može pripremiti na više načina, ali ga je najbolje skuhati i poslužiti kao prilog uz neko jelo. 

 

Losos

 

Riba, pogotovo masna riba poput lososa, skuše ili tune je osim, već svima poznatih omega-3 masnih kiselina, bogat izvor i triptofana. 

Stručnjaci preporučuju konzumaciju ribe 2 do 3 puta tjedno.

 

 

Sjemenke lana i suncokreta

 

Sjemenke lana i suncokreta su popularne super-namirnice koje se mogu koristiti na različite načine. Iako nisu bogate triptofanom kao riba ili piletina, dobar su izvor ove aminokiseline za vegeterijance i vegane. 

 

Sjemenke lana se mogu samljeti i staviti u smoothije, jogurte, a sjemenke suncokreta mogu biti odlična zamjena za nezdrave grickalice. 

 

Tamnozeleno lisnato povrće

 

Povrće poput blitve, špinata i raštike predstavljaju odličan izvor triptofana. 

Osim što može poboljšati raspoloženje, tamnozeleno lisnato povrće je odlično i zbog niza drugih razloga. Bogato je antioksidansima, vlaknima te vitaminima i mineralima (pogotovo željezom). 

Još jedan bitan element je glukoza 6- sulfonat (S6), kemijski spoj koji je bitan za dobru ravnotežu bakterija u probavnom sustavu. 

 

Ako kuhate povrće, jako je bitno da se ne prekuha jer se tim putem gube nutrijenti. Preporučuje se kuhanje na pari nekoliko minuta.