Menu
ZDRAVLJE

5 koraka do željene tjelesne težine u srednjim godinama

U srednjim godinama, odnosno razdoblju predmenopauze i menopauze kilogrami kao da se sami skupljaju. I naravno, štogod mi činile, jako se teško skidaju. Malo smo istraživale stručnu literaturu i došle do spoznaja koje vam predstavljamo u pet koraka pomoću kojih bi vam trebalo biti lakše skinuti nakupljene kile.

Prvi korak – izračunajte indeks tjelesne mase

Morate znate imate li stvarni višak kilograma ili ste baš kako treba. Na internetu ćete lako pronaći brojne tablice indeksa tjelesne mase pomoću kojih na osnovi svoje težine i visine jednostavno zaključite imate li višak kilograma.

Drugi korak – provjerite utječe li stres na dobivanje na težini

Ovo se događa mnogim ženama. Kad smo u stresu, najlakše je posegnuti za čokoladom, keksima ili čašicom alkohola. Tada nam tijelo proizvodi hormon kortizol (poznat i kao hormon stresa). Osim što utječe na sposobnost našeg organizma da se nosi sa stresom, kortizol igra veliku ulogu u probavi i regulaciji gladi.

Vodite dnevnik i bilježite kako se osjećate, te kad i što jedete i nakon par dana vidjet ćete uzorak.

Treći korak – vježbajte

Ovo je naravno dobro za sve žene (čak i za muškarce :)), ali posebice vrijedi za one koje su u prvom koraku zaključile da imaju višak kilograma. Vježbanje je dobro za zdravlje, a smanjuje i stres, pa ste tako riješile i drugi korak.

Pročitajte članak: Vježbanje kod kuće – 5 jednostavnih vježbi

Četvrti korak – provjerite štitnjaču

Epidemija poremećaja štitnjače u posljednje je vrijeme baš uzela maha, pa nitko od nas nije siguran da nije pogođen ovim poremećajem. Štitnjača naravno utječe i na metabolizam, pa je dobro provjeriti je li upravo ona razlog zbog kojeg se debljate.

Hipotireoza i Hipertireoza su najčešći poremećaji štitnjače.
Hipertireoza (pojačan rad štitnjače) je česta u žena između 20. i 50.godine života dok se hipotireoza (usporen rad štitnjače) može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je česta i u starijoj životnoj dobi, pogotovo kod žena.

Peti korak – hranite se zdravo

Tu ne treba previše filozofirati – smanjite nezdrave masnoće, šećere i alkohol, povećajte unos zdravih masnoća, voća i povrća i već ste na dobrom putu.

Pročitajte članak: Rana večera može pomoći u sagorijevanju masti i snižavanja šećera u krvi