Menu
MENOPAUZA

Zašto su bioidentični hormoni dobri za ublažavanje simptoma menopauze

Mnoge žene u menopauzi žele uzimati samo “prirodne” hormone za ublažavanje svojih simptoma. To uzrokuje priličnu zbunjenost i probleme u komunikaciji između liječnika i pacijenata. To je zato što se svi hormoni mogu prodati kao „prirodni“ ili „biljni“.

Mnogo farmaceutskih tvrtki kapitalizira potragu žena za „prirodnom“ nadomjesnom terapijom hormonima, plasirajući na ovaj način vlastite hormonske proizvode, tvrdi dr. Christiane Northrup, autorica knjige Mudrost menopauze.

Problem je u tome što su, iako su mnoge od ovih hormonalnih molekula izvedene iz biljnih izvora, većina niti približno nisu slične ljudskim ženskim hormonima, niti kao takve djeluju u tijelu. Mnogo HRT preparata koji se prodaju kao „biljni“ i „prirodni“, kao i kreme na bazi jama spadaju u ovu kategoriju. Štoviše, često se u tijelu ne pretvaraju učinkovito u hormone, a
ponekad uzrokuju i nuspojave, čak gore od simptoma koje navodno smiruju ili odbijaju.

Koja je razlika između prirodnih i bioidentičnih hormona?

Svi su hormoni “prirodni”. Ali ono što većina žena misli kad kažu da žele prirodne hormone jest da su zainteresirane za upotrebu bioidentičnih hormona. Razlika je u tome što su bioidentični hormoni identični po svom molekularnom obliku, sastavu i strukturi s hormonima stvorenim u ljudskom tijelu. To je ono što bioidentične hormone čini savršenim “ključevima” za otključavanje mjesta receptora u tijelu.

Zašto bioidentični hormoni djeluju bolje

Naši se hormoni sastoje od čvrste steroidne baze (kolesterola), ukrašene “rukama”, “nogama” i “repovima” pričvršćenima tu i tamo. To pretvara hormone u specijalizirane molekule, omogućujući im da se vežu na molekule receptora u cijelom tijelu, te reguliraju veći dio staničnog ponašanja.

Kada uzmemo hormonsku nadomjesnu terapiju koja ne odgovara izvornom dizajnu koji su naše stanice evoluirale da prepoznaju, krajnji rezultat jednostavno neće biti dobar. Stoga se mogu pojaviti sve one nuspojave, od dosadnih i neugodnih do sasvim opasnih.

Bioidentični hormoni, s druge strane, dupliciraju strukturu naših hormona točno onako kako se nalaze u našim tijelima.

Koje bioidentične hormone biste trebale uzimati?

Molekule prirodno proizvedene u ljudskom ženskom tijelu za koje najčešće tražimo zamjenu uključuju:
Estron (E1), estradiol (E2) i estriol (E3)
Progesteron
Testosteron
DHEA

Izvor: https://www.drnorthrup.com/bioidentical-hormones/ 

Foto: Shutterstock/Pexels