Menu
MENOPAUZA

Ovaj simptom menopauze je neobičan, ali je uobičajen

Ako ste primjetile promjene u svom glasu – da postaje promukao, da vam se suši grlo ili da vam glas postaje dublji – to može biti simptom menopauze!

Promjena boje glasa i druge promjene vezane uz glas nisu toliko neuobičajene kako se čini.
Naime, manjak estrogena uz povećanje razina testosterona može dovesti do produbljenja glasa. Dublji glas može biti i  rezultat smanjene elastičnosti hrskavice u glasnicama koje pomažu u proizvodnji zvuka.

Isto tako, smanjene razine estrogena kao i proces starenja su povezani sa smanjenjem mišićne mase oko grkljana. To otežava normalnu vibraciju glasnica potrebnu za proizvodnju glasa. 

Ovo se može dodatno pogoršati ako radite posao koji zahtijeva puno govora (rad u korisničkoj službi, držanje nastave itd.). Naime, većina ljudi u ovim zanimanjima zapravo pogrešno koristi svoj glasovni mehanizam stoga lakše nastaju zadebljanja na glasnicama. 

Promukao glas ne mora biti povezan s menopauzom. U drugim slučajevima može biti simptom različitih bolesti – od infekcije, hormonalnih poremećaja do raka grla.

Međutim, zajedno s tim simptomom se pojavljuju i popratni simptomi poput gubitka težine, umora ili povišene temperature. Ako nemate i ove popratne simptome, ne morate se brinuti.

Ali, ako vam je glas promukao više od dva tjedna, svakako se obratite liječniku.

Svakako izbjegavajte:

  • pušenje
  • alkohol
  • naprezanje pri govoru (vikanje, dugo govorenje itd.)
  • jako začinjenu hranu

Foto: Unsplash