Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Kako smanjiti mogućnost infekcija mokraćnog mjehura, ali i što može pomoći ako se ipak dogode

Da bi se smanjila vjerojatnost infekcija mokraćnog mjehura tijekom menopauze, razmislite o sljedećim koracima:

 1. Higijena: Održavajte redovitu i temeljitu higijenu intimnog područja, ali izbjegavajte pretjerano korištenje sapuna ili dezodoransa koji mogu narušiti ravnotežu vaginalne flore.
 2. Piće: Pijte dovoljno tekućine kako biste potaknuli često mokrenje i isprali potencijalne bakterije iz mjehura.
 3. Mokrenje: Ne odgađajte mokrenje kada osjetite potrebu. Redovito pražnjenje mjehura može spriječiti nakupljanje bakterija.
 4. Pravilna prehrana: Uravnotežena prehrana može ojačati vaš imunološki sustav i podržati zdravlje mjehura.
 5. Izbjegavanje iritanata: Izbjegavajte upotrebu proizvoda kao što su vaginalni sprejevi i oštri deterdženti koji mogu iritirati intimno područje.
 6. Urinarne infekcije: Ako primijetite simptome poput pečenja pri mokrenju, čestih nagona za mokrenjem ili promjena u boji urina, obratite se liječniku. Pravodobno liječenje antibioticima može spriječiti širenje infekcije.
 7. Hormonska terapija: Nekim ženama hormonska terapija može pomoći u održavanju zdravlja vaginalnih tkiva, ali trebate razgovarati s liječnikom o prednostima i rizicima takvog pristupa.
 8. Suplementi: Postoje suplementi koji se pripisuju podršci zdravlju mokraćnog sustava, ali prije nego ih počnete koristiti, svakako konzultirajte svog liječnika.

Simptomi urinarne infekcije su:

 • peckanje pri mokrenju
 • pritisak u području mjehura
 • mutan urin
 • krv u mokraći
 • rijedak mlaz
 • iscjedak
 • bol pri  mokrenju
 • intenzivan miris urina
 • boravak u hladnom prostoru
 • oslabljen imunitet
 • boravak u bazenu
 • zadržavanje mokraće
 • nezaštićeni spolni odnos

Kako liječiti urinarnu infekciju?

Sve više se traži prirodni lijek. Niz je biljaka koje su se tijekom godina korištenja pokazale učinkovitima za ublažavanje simptoma, kao pomoć u liječenju, ali i za prevenciju. Prema načinu djelovanja dijelimo ih na one diuretskog, uroantiseptičkog, spazmolitičkog ili protuupalnog djelovanja.

Ukoliko se radi o lakšim tegobama urinarnih infekcija koje se manifestiraju kao peckanje pri mokrenju i/ili često mokrenje bez alarmantnih simptoma; povišena tjelesna temperatura, bol u donjem dijelu leđa te krv u mokraći, liječenje se može započeti biljnim lijekovima kao što su Cystinol tablete, uz preporuku liječnika ili ljekarnika. Pravilnim izborom pripravaka za samoliječenje postižu se zadovoljavajući rezultati te se može spriječiti širenje infekcije ili razvoj daljnjih komplikacija.

Najčešće korištena biljka kod upale mjehura, svojevrsni zlatni standard za liječenje urinarnih infekcija kad antibiotici nisu potrebni, definitivno je Arctostaphylos uva-ursi (medvjetka; medvjeđe grožđe).

Prema europskoj regulativi ljekovit je list medvjetke odnosno ekstrakt lista koji je odobren za uporabu kod upale mokraćnog mjehura. Zabilježeno je da ima diuretička, uroantiseptička, adstrigentna i protuupalna svojstva. Sastojci ekstrakta uključuju flavonoide, iridoide, hidrokinon glikozide – uglavnom arbutin, tanine i terpenoide.

Studije in vitro pokazale su antibakterijsko djelovanje medvjetke protiv raznih mikroorganizama uključujući Escherichiu coli, najraširenijig patogena mokraće, ali i na Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Streptococcus spp te na vrste Candida albicans ublažavajući tako simptome; peckanje pri mokrenju i često mokrenje.

Vrlo je rijetka biljka koja je toliko poznata i korištena kao medvjetka ili uva.

Najnovije znanstvene spoznaje potvrđuju kako arbutin svoj antimikrobni učinak ostvaruje unutar stanice odnosno bakterije, te da promjena Ph mokraće ne utječe na djelotvornost medvjetke, kako se do sada mislilo. Obzirom kako učinkovitost medvjetke ne ovisi o Ph urina, nije nužno izbjegavati istovremeno konzumiranje vitamina C, bilo u obliku svježeg voća (citrusi) bilo u obliku sokova.

Medvjetku osim u čajevima, nalazimo i kao dio mješavine u dodacima prehrani, biljnim tinkturama, ali i samostalno kao tradicionalni biljni lijek Cystinol. Kako bi se mogla očekivati njezina učinkovitost uputno je dati prednost proizvodu koji sadrži standardiziranu količinu aktivnih tvari, 70 mg derivata hidrokinona računano kao bezvodni arbutin. Klinički je utvrđena učinkovita doza arbutina i metilarbutina od 400 mg do 800 mg aktivnih sastojaka na dan podijeljenih u dvije ili tri doze.

Cystinol tablete namijenjene su liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg okraćnog sustava u žena koja se manifestira peckanjem pri mokrenju i/ili učestalim mokrenjem, a nakon što liječnik isključi druga ozbiljna stanja poremećaja zdravlja. Primjena Cystinola ne preporučuje se u djece i adolescenata mlađih od 18 godina te muškaraca.

Preporučena doza: 2 obložene tablete 3 puta dnevno. Cystinol se ne smije uzimati dulje od tjedan dana. Ukoliko se simptomi ne povuku nakon 4 dana primjene lijeka, ili se pogoršaju tijekom uzimanja lijeka, potrebno je javiti se svom liječniku.

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU

Cystinol tablete namijenjene su za primjenu kroz usta kod žena starijih od 18 godina.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte 
svog liječnika ili ljekarnika.

Tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu 
dugotrajne uporabe.

S&B-CYS-HR-03/23 – Pričaj mi