Menu
MENOPAUZA

Hormonska terapija nije povezana s demencijom

Dobre vijesti za sve žene koje žele ili već uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju.
Kako prenosi Science daily,  istraživanje, koje su vodili stručnjaci sa Sveučilišta u Nottinghamu, pokazuje da uporaba hormonske terapije u menopauzi  nije povezana s povećanim rizikom od razvoja demencije.

Studija, koju je vodila dr. Yana Vinogradova s Medicinskog fakulteta Sveučilišta i koja je krajem rujna 2021. godine objavljena u medicinskom časopisu BMJ-u, daje dosad najopsežnije i najpouzdanije procjene rizika, a rezultati bi trebali umiriti žene kojima je potrebna nadomjesna hormonska terapija.

Studija je pokazala da korištenje hormonske nadomjesne terapije ne povećava rizik od razvoja demencije, bez obzira na dozu, vrstu hormona i  trajanje terapije.

Analiza se temeljila na 118.501 žena u dobi od 55 i više godina s dijagnozom demencije između 1998. i 2020. godine i 497.416 žena slične dobi s dobi, ali bez evidencije o demenciji.

Međutim, studija je otkrila blago povećan rizik od Alzheimerove bolesti u slučaju korištenja tretmana estrogenom i progesteronom unutar jedne podskupine žena. No, valja napomenuti da su ti rezultati bili povezani s dugotrajnom uporabom hormonske terapije (više od pet godina).

Pročitajte članak: Omega -3 masne kiseline – zašto su bitne u menopauzi? 

Voditelji studije  kažu da ova studija, temeljena na dokumentaciji  opće populacije, “razjašnjava prethodno nedosljedne rezultate drugih studija i da bi trebala umiriti žene kojima je potrebna hormonska terapija u menopauzi”.

Istraživači su također dodali  da “ova studija pruža najdetaljnije procjene rizika za pojedinačne tretmane, a njeni rezultati su u skladu s postojećim smjernicama o dugoročnim izloženostima kombiniranim hormonskim terapijama”.

Izvor: Science daily