Menu
ZDRAVLJE

Mandarine – slatke saveznice u borbi protiv sezonskih bolesti

S dolaskom hladnijih dana, za mnoge počinju i pripreme za nadolazeću sezonu prehlada, gripe i drugih zaraznih bolesti (onu koja počinje na slovo k ne želimo spominjati!).

Te su pripreme najčešće pripreme hrane primjerene jeseni i zimi. To su uglavnom namirnice bogate vitaminom C. Većina prvo pomisli na limune i naranče, ali ima još jedno voće koje je odličan saveznik u borbi protiv sezonskih bolesti.

To je mandarina, voćka podrijetlom iz jugoistočne Azije, a koja je prije nekih dvjestotinjak godina počela osvajati srca, pardon, želuce Zapadnjaka.

Jedna mandarina srednje veličine ima skromnih 47 kalorija, ali zato ima i nimalo skromnih 26% dnevnog unosa vitamina C!

Kao većina voćki, prava je nutritivna bomba. Sadrži još i vitamin A, vitamine B skupine (B6, B1, B9) kalij, a bogata je ugljikohidratima i netopivim vlaknima.

Upravo je visoke razine vitamina C čine neizostavnim dijelom plana prehrane za sprečavanje prehlada i bolesti koje se često javljaju u ovim prevrtljivim jesenskim danima. Eto, ako vam je limun prekiseo, a naranča pretvrda, mandarine su savršena, a jednako zdrava citrusna alternativa.

Ključni vitamin C

Već i ptice na grani znaju da je vitamin C ključan za borbu protiv bolesti i da je općenito dobar za imunitet. Naime, istraživanja su pokazala da
ovaj kemijski spoj održava ravnotežu takozvanih T stanica.

Ako ih ima premalo  u tijelu, imunitet značajno slabi. Isto tako ojačava spojeve koji “ubijaju” loše bakterije u našim crijevima.

No, vitamin C pozitivno utječe i na druge vitalne funkcije naših tijela. Primjerice, snižava visoki krvni tlak, LDL kolesterol i tako značajno smanjuje šanse za razvoj srčanih bolesti.

Uz to, vitamin C je i antioksidans, što ga postavlja na  prvu liniju obrane u borbi protiv zločestih slobodnih radikala – kemijskih spojeva koje se povezuje s povećanim rizikom od razvoja različitih oblika raka, dijabetesa, srčanih i moždanih bolesti itd.

Ne zaboravite i na druge zdravstvene dobrobiti mandarina

Prije nego što odjurite na obližnju tržnicu ili u trgovinu po kilogram mandarina, podsjetit ćemo vas na još neke zdravstvene dobrobiti ovog slatkog jesenskog voća.
Prva i najzanimljivija dobrobit je to što se mandarina ne možete tako lako udebljati (osim ako ih previše jedete). Štoviše, netopiva vlakna u njima održavaju sitost u želucu, a dodatno pomaže i činjenica što uopće nemaju puno kalorija!

Opet moramo spomenuti vitamin C, ali ovaj put nema veze s imunitetom već – kožom. Naime, ovaj vitamin i antioksidans dokazano pozitivno utječe na kožu sklonu borama, aknama, crvenilu i suhoći tako što potiče sintezu kolagena. Ova bjelančevina je jedan od gradivnih elemenata ljudskog tijela.  Ima i nekoliko drugih zanimljivih super moći: održava fleksibilnost zglobova, pomaže u zgrušavanju krvi, održava kosu i nokte zdravima.

Kako jesti mandarinu?

Iako su i kora i unutrašnjost mandarine jestive, uglavnom se ne preporučuje jesti koru jer, pogotovo ako kupujete mandarine u dućanu,  znaju biti premazane određenim kemikalijama, ali se isto tako kora zaprlja ako je previše ljudi dira – što je, priznajmo, veoma često.

Za svaki slučaj, najbolje ih je oprati prije guljenja. Možete ih oprati u mješavini vode i octa (2/3 vode, 1/3 octa), a možete ih samo temeljito isprati čistom vodom.

Foto: Unsplash