Menu
ZDRAVLJE

Zašto još uvijek koristimo obične higijenske uloške pri oslabjelom mjehuru?

Je li vam se ikad dogodilo da vam “pobjegne” urin? Pogotovo ako ste u menopauzi? Da, radi se o još jednom od simptoma ovog izazovnog perioda. Međutim, oslabjeli mjehur nije stanje koje se veže samo za starije žene.

Štoviše! Jeste li znale da u Hrvatskoj svaka četvrta žena iznad 35. godine može iskusiti nevoljno istjecanje urina?¹ Da, ovakve situacije su češće nego što ste možda mislile.

Ipak, u prosjeku se ovo stanje javlja u razdoblju perimenopauze i menopauze. Zašto? Ukratko, “krivi” su hormoni,odnosno estrogen. Upravo tada se u našem tijelu snižavaju razine estrogena.

To za sobom povlači cijeli niz posljedica. Jedna od njih je i slabljenje mišića zdjelice koji inače omogućuju dulje zadržavanje mokraće u mjehuru.

Što uzrokuje oslabjeli mjehur?

Fluktuacije u razini spolnih hormona nisu jedini uzrok ove pojave.

Drugi mogući uzroci oslabjelog mjehura su:

  • više trudnoća
  • debljina
  • dugotrajan kašalj
  • epiziotomija
  • ginekološke i abdominalne operacije

Najviše vam mogu pomoći sljedeće stvari:

1) fizička aktivnost (Kegelove vježbe) – fizička aktivnost je svakako bitna, ali je pogotovo bitna za sprječavanje i ublažavanje oslabjelog mjehura. Ako imate problema s mjehurom, mogu vam pomoći Kegelove vježbe.

Kegelovim vježbama jačamo mišiće zdjeličnog dna, a njihova je funkcija zadržavati mjehur i uterus na mjestu, a podupiru ih prilikom tjelesnih napora. Pravilnim i redovitim izvođenjem ovih vježbi se mogu ojačati mišići.

Kako se izvode Kegelove vježbe?

  1. Lezite na leđa na ravnoj površini. Ukoliko vam je lakše, vježbe možete izvoditi u stojećem ili sjedećem položaju.

  2. Stegnite i opustite mišiće zdjelice (ne koristiti trbušne ili druge mišiće)

  3. Držite mišiće zdjelice stegnute 5 sekundi. Opustite se. Ponovite postupak nakon desetak sekundi odmora.
  4. Ponovite kontrakcije 5 puta po 10 serija.

 

2) prehrana bogata vitaminima i mineralima

Često pričamo o važnosti prehrane za dobro zdravlje, ali pritom ne smijemo zanemariti ni ono donje područje. Vitamin D je ključan za dobar mjehur koji “ne curi”. Naime, manjak ovog nutrijenta se povezuje ne samo sa slabim kostima, već i s oslabjelim mišićima mjehura. Nalazi se u namirnicima poput gljiva, maslaca, goveđoj jetri i žumanjcima.

Bitan je i magnezij koji je poznat po tome što sprječava grčenje mišića, pa tako i mišića mjehura. Za više magnezija u tijelu jedite banane, bademe, orase, te pogotovo tamnozeleno lisnato povrće (brokula, blitva, kelj).

3) odgovarajući ulošci

Nezgode se događaju i to je sasvim u redu. Ali da bismo ih učinile što manje neugodnima i naravno, neprimjetnima, ponekad moramo nositi uloške. Da, baš kad ste mislile da ste ih ste se riješile, opet ih morate nositi.

Zapravo, neke žene s oslabljenim mjehurom koriste upravo higijenske uloške. Međutim, takvi ulošci zapravo nisu primjereni za upijanje urina, stoga i u slučajevima kad ih žene nose urin može procuriti kroz uložak.

Zato je bitno pravilno odabrati uložak koji će dobro upiti urin, ali i spriječiti neugodne mirise ni svrbež.

U zadržavanju urina vam mogu pomoći specijalizirani ulošci – TENA Lady.
Tajna njihovog uspjeha je u tome što sadrže mikro granule koje zadržavaju urin. Sprječavaju i razvoj bakterija koje nerijetko izazivaju neugodne mirise.

Zbog brzine upijanja urina, ovi ulošci sprječavaju i iritacije kože uzrokovane vlagom. Kvalitetu ovog proizvoda su prepoznale i druge žene – čak 99 % žena u Hrvatskoj je zadovoljno s TENA Lady proizvodima!²

TENA Lady uloške možete nabaviti u ljekarnama, te pojedinim web trgovinama. Popis web trgovina s TENA Lady asortimanom provjerite ovdje.

Želite ih isprobati besplatno?

Svoj besplatni uzorak možete naručiti na službenoj web stranici TENA Lady.

Savjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom pri odabiru odgovarajuće TENA Lady uloška i moći upijanja.

Ako ipak osjećate da vam oslabljeni mjehur otežava svakodnevnicu, ugovorite pregled kod liječnika opće prakse koji će vas, po potrebi, uputiti urologu na daljnje pretrage.

____________________________________________________

¹Abrams P et al. Incontinence, 5th EDITION 2013. 5th International Consultation on Incontinence. Paris. February; 2012.

²Conversion study, Essity 2020 na uzorku od 3012 žena koje su isprobale TENA Lady uloške

Sponzoriran članak