Menu
ZDRAVLJE

Obogatite jutarnju kavu s ovih 5 nutrijenata

Milijarde ljudi dnevno – od Azije do Amerike – započinje svoje jutro ovim mirisnim i energizirajućim napitkom. Iako kava sama po sebi ima nekoliko zdravstvenih prednosti, možete ih “poduplati” ako joj dodate – ne šećer – već vitamine, antioksidanse i druge nutritivne blagodati.

Izdvojili smo 5 nutrijenata koji će biti odlični u kombinaciji s kavom. Osvježit će vas i učiniti zdravijima!

Cimet za zdravo srce

Posipanje jutarnje kave s malo cimeta daje vašem omiljenom napitku snažnu (i ukusnu) dozu antioksidansa. Cimet se tisućama godina koristi i kao začin i kao lijek. Začin je pun zaštitnih spojeva i ima jednu od najvećih antioksidativnih aktivnosti među začinima.

Prema studiji provedenoj na miševima, cimet može zaštititi srce i mozak. Studija na ljudskim stanicama sugerira da također može smanjiti rizik od raka, a također može potaknuti imunološki sustav.

Promiješajte 1/2 žličice cimeta u šalici kave ili skuhajte kavu u zrnu s 1 žličicom cimeta pomiješanog ravno sa zrnom.

Kava s đumbirom protiv bolova u mišićima

Ako đumbir stavljate samo u kruh, propuštate gomilu zdravstvenih prednosti. Jedan od najjednostavnijih načina za ostvarivanje tog cilja? Pospite malo u kavu i dobijte začinjenu aromatičnu šalicu kave.

Đumbir je stoljećima uobičajen lijek za mučninu. Sadrži moćne antioksidanse i protuupalne spojeve. Đumbir također može smanjiti bolove u mišićima, sniziti kolesterol, pomoći u probavi, ali i u ublažavanju valunga.

Dodajte 1 žličicu đumbira u prahu u šalicu kave.

Savjet: Imate li  svježeg đumbira u hladnjaku? Naribajte ga nasitno, a zatim ga zamrznite u pojedinačnim žličicama, spremnih za umiješati u kavu.

Ojačajte imunitet gljivama

Kava i… gljive? Da! Zvuči nevjerojatno, ali kava može imati iznenađujuće prednosti za zdravlje. Gljive imaju antivirusna, protuupalna svojstva i jačaju imunitet. Bogate antioksidansima, gljive imaju antikancerogeno djelovanje na miševe, a druge studije na miševima sugeriraju da gljive mogu spriječiti bolesti jetre. Također može pomoći s probavnim problemima zbog probiotskih svojstava.

Kava s kurkumom za bolju probavu

Jeste li čule za latte s kurkumom? Ako niste, obratite pozornost. Ovaj začin zlatne boje je popularan s dobrim razlogom. Mnoge njegove ljekovite prednosti potječu od spoja kurkumina, koji ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovaj antioksidans podržava detoksikaciju jetre, pomaže u probavi, a može čak i pomoći u liječenju depresije.

Kako biste povećali zdravstvene prednosti kurkume, uparite je s prstohvatom crnog papra. Papar poboljšava bioraspoloživost kurkume, čineći začin učinkovitijim u manjim dozama.

Uravnotežite hormone s macom

Korijen mace tradicionalno se koristio za povećanje plodnosti, a pokazalo se da ima učinak na balansiranje hormona u istraživanjima na štakorima. Biljka je također proučavana kako bi povećala atletske performanse, razinu energije i seksualni nagon.

Osim toga, ova biljka sadrži preko 20 aminokiselina (uključujući osam esencijalnih aminokiselina), 20 masnih kiselina u slobodnom obliku, te je bogata proteinima i vitaminom C.

Za optimalne zdravstvene prednosti mace stavite 1 do 2 žličice maca praha u svoju kavu.

Savjet: Kako biste produžili rok trajanja maca praha, čuvajte ga u hladnjaku.

Foto: Unsplash