Menu
MENOPAUZA

Što želimo da muškarci znaju o menopauzi?

  1. Ne, menopauza (za neke) nije spas

Možda zvuči na prvu super činjenica da se vaša bolja polovica više ne mora brinuti o plodnim danima, o menstruaciji, i da više nema PMS-a. Za neke je stvarno tako, ali ima žena koje i kroz menopauzu proživljavaju izazove različite, ali nimalo bezazlene u odnosu na one prije menopauze.
Od valunga, čestih promjena raspoloženja, nesanice, a nerijetko čak i debljanja, vaše žene se bore sa svakakvim demonima. I zato, molimo vas da budete strpljivi prema njima i pokažite razumijevanje i pružite podršku.

2. Seks možda neće biti isti, ali ne znači da neće biti dobar

O da, menopauza utječe na libido, smanjene razine hormona uzrokuju suhoću rodnice pa spolni odnos može biti bolan, ali to ne znači da su intimni trenuci prošlost. Dapače, uz pomoć zdrave hrane, fizičke aktivnosti i malo preparata za ovlaživanje rodnice zadovoljstvo u krevetu se može vratiti. Bitan je i angažman s vaše strane – obasipajte svoju dragu sitnim znacima pažnje, razgovarajte, otiđite na mjesta na koja već dugo planirate ići, sve što može učvrstiti vašu vezu.

3.  Debljanje nije kraj

Ukratko, sa starenjem dolazi i do usporavanja metabolizma. Sporiji metabolizam znači i duže zadržavanje hrane, ali štetnih tvari u organizmu. To može dovesti do debljanja, usprkos manjoj konzumaciji hrane. Isto tako, distribucija masnih naslaga se mijenja – često se višak sala nakuplja na trbuhu.

Zato je bitna zdrava i uravnotežena prehrana, pogotovo konzumacija namirnica koje potiču probavu (voće, mahunarke, cjelovite žitarice itd.) kao i primjerena fizička aktivnost.

4. Promjene raspoloženja nisu promjene ličnosti

Promjene u razini hormona kod nekih žena znaju uzrokovati česte i nenadane promjene raspoloženja. Ne uzimajte to osobno! Ovi trenuci su prolazni i upravo tad vaše supruge trebaju najviše razumijevanja i pomoći.

Šetajte, zajedno meditirajte, razgovarajte – budite jedno uz drugo. Tada je sve podnošljivije.

Nažalost, u nekim slučajevima (pogotovo ako postoji povijest bolesti ili predispozicija), može doći do depresivnih epizoda. U ovakvim situacijama budite tu za nju i nikako ne osuđujte.

5. Menopauza nije bolest

U prethodnim točkama smo nabrojale neke stvari u vezi menopauze koje nisu baš pozitivne, ali nemojte shvatiti menopauzu kao bolest. To je proces kroz koji prolazi svaka žena u svom životu.

Samo uz partnera koji razumije kroz što ona prolazi, ovo razdoblje može biti itekako pozitivno.

Foto: Getty Images/Unsplash