Menu
MENOPAUZA

Devet savjeta za sretnu i zdravu menopauzu

Ništa se ne događa preko noći, pa kako vam se simptomi nisu dogodili preko noći, tako neće ni nestati u jedan dan.

Ali upravo smo zato za vas pripremile devet sjajnih savjeta za poboljšanje ukupnog zdravlja u razdoblju perimenopauze i menopauze. Većina ih se tiče prehrane, jer prehrana igra itekako veliku ulogu u ublažavanju simptoma menopauze poput valova vrućine, promjena raspoloženja, debljanja ili nesanice.

1. Jedite zdrave masnoće poput maslinovog ulja, kokosovog ulja, maslina, avokada i oraščića.

Zašto? Ove namirnice su bogate nezasićenim masnoćama, kao i omega-3 masnoćama koje povoljno djeluju na mozak i krvožilni sustav.

2. Jedite alge.

Zašto? Iako nisu tradicionalan dio naše prehrane, alge su jedna od onih namirnica koje bi svakako valjalo uključiti u plan prehrane jer su bogate jodom, kalcijem, kalijem, željezom, selenom, a sadrže i vitamin A, C i K – koji igraju veliku ulogu u održavanju kože zdravom, mekanom i elastičnom.

3. Koristite kurkumu kao začin.

Zašto? Još jedna egzotična namirnica, ali koja se sve više koristi i kod nas, pogotovo kao začin za različita jela. Uz to, radi se o jednom od najzdravijih začina – bogata je polifenolom (vrsta antioksidansa) kurkuminom koji posjeduje antiupalna i antiseptička svojstva. Kurkuma održava vlažnost i mekoću kože, usporava zgrušavanje krvi i smanjuje upalne procese u organizmu (dakle, dobra je za ublažavanje simptoma osteoporoze i artritisa – čestih zdravstvenih stanja u menopauzi).

4. Jedite namirnice s vlaknima.

Zašto? Vlakna su hranjive tvari koje poboljšavaju probavu i pomažu pri izlučivanju štetnih tvari, a pritom štite probavni sustav. Posebno je bitno jesti vlakna u razdoblju perimenopauze i menopauze zbog izbjegavanja debljanja koje se lakše događa tada zbog smanjenog estrogena.

Neke namirnice s vlaknima: voće (jabuke, naranče, kruške), povrće (raštika, kupus, kelj, cvjetača), probiotici, mahunarke itd.

5. Jedite probiotike poput kiselog kupusa, kimčija i misa.

Probiotici pomažu u održavanju našeg zdravlja na mnogo načina. Pozitivno utječu na mozak, pospješuju probavu i pomažu u održavanju zdravog imuniteta, a pomažu i u mršavljenju. Gorenavedene namirnice su možda egzotične, ali predstavljaju najbolji izvor probiotika.

6. Izbjegavajte šećer.

Zašto? Industrijski prerađena hrana i ostale namirnice koje sadrže puno šećera su veoma ukusne, ali isto tako mogu biti veoma štetne za žene u menopauzi. Osim što šećer izaziva debljanje, visok šećer u krvi može uzrokovati probleme s krvožilnim sustavom.

Pročitajte članak: Ovo su najčešći mitovi o šećeru

7. Izbjegavajte alkohol.

rana-vecera

Zašto? Osim što također sadrži puno šećera, alkohol nepovoljno utječe na cjelokupno zdravlje – oštećuje jetru, krvne žile i ostavlja fizičke i psihičke posljedice. No, za neke ljude jedna čaša kvalitetnog vina dnevno je sasvim u redu.

8. Isključite sve električne uređaje bar sat vremena prije spavanja.

Zašto? Plavo svjetlo koje isijava iz naših ekrana prema znanstvenim istraživanjima loše utječe ne samo na naš vid, već i na cirkadijalni ritam, koji je bitan za dobar san.

Pročitajte članak: 5 čajeva koji će vam pomoći zaspati

9. Izbjegavajte mliječne proizvode i žitarice.

Zašto? Neki ljudi  zapravo nisu toleratni na mliječne proizvode (od kravljeg mlijeka) ili žitarice pa se njima preporučuje izbjegavanje ovih namirnica. Kravlje mlijeko se može zamijeniti sojinim, bademovim ili zobenim mlijekom. Naravno, prvo obavite testove koji će pokazati jeste li toleratni na mliječne proizvode i žitarice.

Foto: Unsplash