Menu
ZDRAVLJE

Na što nas upozoravaju upale u tijelu i kako ih izbjeći

U razdoblju perimenopauze i menopauze trebali bismo se već jako dobro poznavati. Ipak, naše tijelo nas još uvijek može iznenaditi, a polagane, naizgled neprimjetne promjene mogu u našem organizmu stvoriti kaos iz kojeg se zaista teško kasnije izvući.

Važno je da iskreno komunicirate sa sobom, da ste svjesni čak i tih neznatnih fizičkih promjena ili smetnji koje ne biste trebali ignorirati bez obzira koliko vam se male čine – lako je moguće da je onaj uporni osip koji imate zapravo zaista reakcija organizma na neku upalu.

Na nama je da se brinemo o sebi, a najučinkovitiji način da izbjegnemo upale jest da zdravo živimo: treba jesti ekološki uzgojene namirnice te redovito vježbati, ali i odmoriti se kada je to potrebno.

Naravno, upale u tijelu uobičajeno štite naš organizam te nam pomažu u zacjeljivanju, ali problemi nastaju onda kada te upale vodi preaktivan imunološki sustav koji napada i prijateljske stanice.

Budući da je skoro svaka moderna bolest uzrokovana ili pogoršana skrivenim upalama u tijelu, mi vam donosimo nekoliko uzroka upala te načine kako ih se riješiti da zaštitite sebe i svoje zdravlje.

Popis uzročnika upala je zaista kratak i poprilično jednostavan:

 • Loša prehrana – šećer, rafinirano brašno, prerađena hrana te trans masti i zasićene masti
 • Manjak vježbe
 • Stres
 • Skrivene ili kronične virusne, bakterijske ili gljivične infekcije, te infekcije parazitima
 • Nepoznati alergeni u hrani ili okolišu
 • Toksini kao što su živa ili pesticidi
 • Toksini i alergeni na bazi plijesni

 

I sada kada to znamo, kako si pomoći?

Pa, za vas smo pripremili i sedam koraka kojih se možda nije lako držati, ali koji definitivno mogu pomoći:

 1. Cjelovita hrana – jedite prirodnu hranu bogatu vlaknima te što više povrća, a najbolje bi bilo da hranu sami pripremate.
 2. Zdrave masti – jednostruko zasićene masne kiseline put su k zdravijem životu, pa se usredotočite na maslinovo ulje, orašaste plodove i avokado, ali nemojte zaboraviti ni omega 3 masne kiseline koje ćete pronaći u srdelama i divljem lososu.
 3. Redovita vježba – imamo sve više dokaza da redovita vježba umanjuje upalne procese u tijelu, ali isto tako i popravlja imunitet, jača kardiovaskularni sustav te sprječava inzulinsku rezistenciju. Vježba isto tako neminovno poboljšava raspoloženje te umanjuje stres.
 4. Opuštanje – aktivno opuštanje uz pomoć vagus živca (lutajućeg živca) učinit će čuda za vas. Ovaj moćni živac opušta cijelo tijelo te umanjuje upalu u tijelu, a mi vam savjetujemo da duboko udišete kada vježbate jogu ili meditirate, a to možete prakticirati i opuštajući se u toploj kupki.
 5. Izbjegavajte alergene – ako znate da ste na nešto alergični izbjegavajte to: nemojte piti mlijeko niti jesti onaj sir koji toliko volite ako vam laktoza stvara probleme. Najčešće zabilježeni alergeni na svijetu su gluten i mliječni proizvodi, a ako niste sigurni jeste li na nešto alergični, testirajte se najprije na ove dvije skupine.
 6. Zacijelite probavni sustav – probioticima ćete poboljšati probavu i ravnotežu zdravih bakterija u crijevima, što će samo po sebi umanjiti upalu u tijelu.
 7. Dodatci prehrani – jednostavni multivitamin i multimineral, riblje ulje te vitamin D pripomoći će vašem tijelu u borbi protiv upala.

 

Eto, ako vas zdravlje muči, moguće da je uzrok svemu neka neprimijećena upala u tijelu, a mi savjetujemo pravodoban pregled kod liječnika jer ipak je uvijek bolje spriječiti nego liječiti.

 

Izvor: https://www.huffpost.com