Menu
MENOPAUZA

Kako promijeniti pogled na menopauzu

Menopauza je izraz koji se koristi za označavanje kraja menstrualnog ciklusa žene. To je potpuno prirodan proces, ali tabu i zbrka oko teme mogu ženama otežati taj period.

Razumijevanje onoga što se događa u menopauzi, kao i uobičajenih simptoma i tretmana, može vam pomoći da bolje poduprete svoje tijelo u srednjim godinama, ali i kasnije.

“Mnoge žene nemaju osjećaj da dobro poznaju menopauzu. Često provodimo toliko vremena usredotočujući se na reproduktivne godine da je menopauza gurnuta pod tepih”, rekla je Heather Wahl, MD, ginekologinja iz ProMedica Physicians Pelvic Health. “Ali svaka žena, ako živi dovoljno dugo, proći će kroz menopauzu. Moramo promijeniti način na koji gledamo na menopauzu, pogotovo jer će većina žena u njoj provesti skoro 1/3  života.”

Kao certificirana liječnica za menopauzu kroz The North American Menopause Society (NAMS), dr. Wahl ima poseban interes za pomaganje ženama u menopauzi. Sve počinje tako da im pomogne da shvate što je to zapravo.

“Do danas ne postoji test koji može sa sigurnošću reći kada će žena proći kroz menopauzu”, objasnila je dr. Wahl. “Menopauza se definira kao 12 mjeseci bez menstruacije.”

Prosječna dob za menopauzu u Sjedinjenim Državama je 50-52 godine, ali se može dogoditi i kada je žena u 40-ima. Prijelaz u menopauzu može biti teže uočiti za žene koje aktivno koriste kontracepciju. Stručnjaci poput dr. Wahla mogu preporučiti prestanak korištenja kontracepcije oko 50 godina kako bi vidjeli što se događa s prirodnim menstrualnim ciklusom žene.

Ženama koje su imale histerektomiju može biti od pomoći provjera ženskih hormona jer nemaju redovitu mjesečnicu. Inače, hormonski testovi nisu potrebni jer hormoni mogu veoma varirati iz mjeseca u mjesec.

Koji su znakovi i simptomi menopauze?

Neke žene mogu osjetiti znakove i simptome u mjesecima ili godinama koje dovode do menopauze. To se zove perimenopauza. Ovi simptomi mogu fluktuirati i postati izraženiji nakon menopauze. Neke žene možda neće osjetiti simptome sve dok ne nastupi menopauza.

Evo nekih od uobičajenih znakova perimenopauze i menopauze:

• Neredovite mjesečnice: produženi intervali između menstrualnih ciklusa ili više od jedne mjesečnice.

• Vazomotorni simptomi: valovi vrućine i noćno znojenje, što može doprinijeti problemima sa spavanjem.

• Suhoća rodnice: Gubitak vaginalnog sekreta, što može uzrokovati vaginalne infekcije ili bolan spolni odnos.

• Promjene kose i noktiju: Stanje kose ili gubitak kose.

• Promjene na dojkama: Gubitak punine ili povećanje grudi.

• Dobivanje na težini: Unatoč uobičajenoj aktivnosti i prehrani.

“Žene koje imaju ove simptome moraju biti svjesne da dok ne prođu kroz menopauzu, još uvijek mogu zatrudnjeti”, rekao je dr. Wahl. “Dok ne uđete u menopauzu, to je još uvijek moguće.”

PROČITAJTE ČLANAK: 4 najčešća simptoma menopauze

Nema svaka žena značajne znakove ili simptome tijekom menopauze. Ali postoje tretmani koji su dostupni kada simptomi ometaju svakodnevni život. Ovi tretmani su individualizirani, temeljeni na težini simptoma.

Hormonska nadomjesna terapija: “Hormonska nadomjesna terapija osmišljena je za liječenje vazomotornih simptoma poput valunga i noćnog znojenja, i samo vazomotornih simptoma”, objasnio je dr. Wahl. “Neće svaki pacijent biti kandidat i predviđena je uporaba za ograničeni vremenski okvir.”

Iako uporaba u ranoj menopauzi može imati koristi za zaštitu srca, produljena uporaba i uporaba nakon 65. godine može povećati rizik od tromboze i demencije. Suradnja s certificiranim pružateljem usluga ključna je jer oni mogu razgovarati o rizicima i prednostima te osigurati da uzimate najnižu moguću dozu za ublažavanje simptoma. Oni vam također mogu pomoći da pronađete pravu vrstu hormonske nadomjesne terapije.

Izvor: Toledo Blade